И след 10 000 години ще се запазят последиците върху климата от дейността на човека

Наука ОFFNews Последна промяна на 10 февруари 2016 в 13:22 5224 0

Кредит Department of Foreign Affairs and Trade

Филипините са една от много гъсто населените държави в Югоизточна Азия, които са застрашени от покачването на морското равнище, причинено от глобалното затопляне. Средната скорост на покачване на световния океан е 3.1 см на десетилетие.

В рамките на следващите 10 000 години глобалното затопляне и въздействието на човека върху климата ще окаже необратим катастрофален ефект върху изменението на климата на планетата, твърди международен екип от геофизици от САЩ, Канада, Франция и Германия, съобщава CBS News.

Резултатите от изследването и констатациите на авторите му са публикувани в списание Nature Climate Change.

"Голяма част от въглерода, който изхвърляме във въздуха от изгарянето на изкопаеми горива ще остане там в продължение на хиляди години - и част от него ще бъде там за повече от 100,000 години," - заяви Питър Кларк, климатолог професор от Университета на Орегон и водещ автор на статията. "Хората трябва да разберат, че последиците от изменението на климата на планетата няма да си отиде, дори за хиляди поколения."

Учените се събрали доказателства за глобалните температури и морското равнище, датиращи от последния ледников период, преди около 10 000 години. На тяхна база правят модел на последиците от изгарянето на изкопаеми горива и прогнозират влиянието им пред следващите 10 000 години.

Източник: "Consequences of twenty-first-century policy for multi-millennial climate and sea-level change", Peter U. Clark et all 

По най-оптимистични оценки през следващите сто години в атмосферата ще навлязат още около 1,28 милиарда тона въглерод, което е далеч под очакваните резерви за най-малко 9,5 милиарда тона. Прогнозираните последствия за това ниво на въглероден диоксид разглеждат катастрофални:

  • Средната глобална температура ще се увеличи с повече от 2 градуса по Целзий , един праг, който повечето експерти казват, че би бил катастрофален, ако се пресече.
  • Топенето на ледниците и масивната ледена покривка на Гренландия и Антарктика ще доведе до покачване на морското ниво с 25 метра.
  • Наводняването на крайбрежните градове ще измести близо 1,3 милиарда души по целия свят (около 19% от сегашното население на света).
  • Покачването на морското равнище ще принуди най-малко половината от населението на 25 мегаполиса по цял свят да изоставят бизнеса и домовете си.

Учените също така са изчислили три други сценария за въглеродни емисии до 5,120 милиарда тона, което обаче води до още по-тежки последствия.

Карти на прогнозираното относително изменение на морското равнище при 10 000 години след 2000 сл.н.е. Източник: "Consequences of twenty-first-century policy for multi-millennial climate and sea-level change", Peter U. Clark et all

Получените резултати показват, че покачването на нивото на световния океан от 130 метра ще наложи промяна в екосистемите на Земята, а за връщането им в състояние на равновесие, ще трябват още около десет хиляди години.

За да се подобри ситуацията, според учените, е необходимо пълно спиране на изхвърлянето на въглеродни емисии в атмосферата или мерки за премахването им от въздуха. Незначителни съкращения на въглеродните емисии, според геофизиците, няма съществено да подобрят ситуацията.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !