Измисленото изображение изглежда по-достоверно от реалното

НаукаOFFNews Последна промяна на 22 май 2017 в 11:09 7667 0

Кредит Wikimedia Commons

Тъмната област в центъра е макулата, светлата област е сляпото петно.

Човешкият мозък доизгражда образите, за да "закърпи" мястото на сляпото петно. Учените са установили, че "кръпката" изглежда по-реална от това, което виждаме в действителност.

Изследването е описано в списание eLife.

Сляпото петно е участък на ретината на окото, през който минава зрителният нерв. Там няма светлочувствителни клетки, така че хората не могат да видят тези части от окръжаващата среда, светлината от който пада в този участък от ретината. Мозъкът просто измисля как да запълни празнината в представянето на реалността и допълва картината, за да няма "дупка", запълвайки празното място в изображението с това, което е около него. 

В предишни изследвания учените установяват, че "измислената" информация за попълване на сляпото петно се обработва от мозъка така, сякаш е реална и провеждат ново проучване, за да разберат доколко хората се доверяват на тази измислица.

Учените поставят експеримент, в който на доброволци се показват на монитор "стимулите на Габор" - картинки с вертикални черни и бели ивици. Участниците гледат само с едното си око като пред себе си имат две картинки, едната от които е най-обикновена, а другата е нарушена - равномерните вертикални ивици са прекъснати по средата с малък участък с такъв размер, че е разположен изцяло в сляпото петно на окото на участника.

Стимулите на Габор. Вляво е стимул с "дупка", която напълно се скрива от сляпото петно. Benedikt V Ehinger et al., 2017

Участниците трябва да избират от двете картинки тази, на която според тях, линиите са непрекъснати. Учените са очаквали, че участниците ще посочат за непрекъснати тези линии, които всъщност са такива, но по-голямата част от участниците посочват, че това е лявата картинка. Мозъкът е "дорисувал"  липсващата част от картината на базата на това, което е видял и тази доизградена картина се възприема от наблюдателя като по-достоверна.

Учените предлагат две възможни обяснения за този ефект. Първото се основава на възможните физиологични различия между отделните области на ретината, но разликата между тях е недостатъчна в сравнение с ефекта, който има сляпото петно. Другото обяснение се основава на концепцията за предсказуемото кодиране, теорията за това, че мозъкът предусеща според визуалния си опит, "рисувайки" наблюдаваната от нас картина предварително, а след това я коригира в съответствие със сигналите от външния свят. Ако външен коригиращ сигнал липсва, както е в случая със сляпото петно, то нищо не се налага да се коригира и тази част от изображението остава "нарисувана". Тъй като в нея се внасят по-малко редакции, в по-късните етапи за обработка, тя изглежда с по-малко "шум" и затова предизвиква повече доверие. 

В бъдеще учените имат намерение да проверят дали този ефект се наблюдава само в случая на възприемане на визуални сигнали или това е общо правило за всички сетива.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !