Изолирано племе показва как започва културната революция

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 02 март 2020 в 11:09 5125 0

Кредит Университет на Цюрих/Централноевропейския университет на Будапеща

На всички участници са дадени шест растения, които да използват, за да създадат нови комбинации.

Способността на хората да откриват решения, да ги споделят с другите и да ги подобряват с времето ни отличава дори от най-близките ни роднини примати. Това е позволило на хората да развият комплексни системи за учене и иновативни методи, които осигуряват просперитета на човечеството от каменната ера насам. 

Но по какъв начин древните хора са разпространявали съществуващата информация преди 300 000 години вълнува отдавна учените и затова учените от Университета на Цюрих (UZH) и Централноевропейския университет на Будапеща провеждат изследване, публикувано в Science Advances. Целта е да се определи как социалните взаимодействия между различни групи от ловци събирачи помагат да се развие напреднала комуникация. За целта учените разглеждат едно от малкото останали общества на ловци събирачи в света - хората агта във Филипините.

Племето агта имат силна социална структура, изградена около малки семейни групи, свързвани от приятелство. Членове на различни семейни групи често пътуват до съседни лагери, за да обменят информация ида се социализират. За да проверят как се разпространяват идеите, учените поставят на 53-ма души проследяващи устройства и записват социалните им контакти на всеки час в продължение на един месец. След това участниците са разделени по двойки и са им дадени шест лечебни растения, които трябва да комбинират по различен начин и да споделят откритието си с партньорите си.


Учените правят симулация на комплексните културни открития за медицинския продукт на растителна основа. Кредит: Университет на Цюрих

В хода на изследването, проследяващите устройства документират хиляди взаимодействия, както между хората в собствения им лагер, така и ежедневни посещения на съседните. След това учените разработват компютърен модел, основан на записаните взаимодействия и симулират как би изглеждало създаването на измислен медицински продукт от растенията. Едновременното съществуване на идеи позволява да се създадат различни медицински решения на сходни здравословни проблеми; хората споделят знанието си при всяка среща, което накрая води до подобрени лекове с времето. 

"Можем да кажем, че "посещенията между лагерите" са социалната медия на съвременните ловци събирачи", разказва авторът на изследването Андреа Милиано (Andrea Migliano), професор по антропология в Университета на Цюрих. "Когато се нуждаем от решение на проблем, влизаме в интернет и използваме различни източници, за да се сдобием от информация от различни хора. Ловците събирачи използват своята социална мрежа по абсолютно същия начин."

След това учените създават вторична изкуствена мрежа, която симулира условията, в които всички са свързани и информацията се предава непосредствено, подобно на интернет. Оказва се, че преносът на информация по този начин отнема повече време, за да се случат адаптациите, защото личното сътрудничество не се случва едновременно в различните групи.  

Участниците получават по шест растения, които могат да бъдат комбинирани по три, за да се получат различни лекове. Кредит: Andrea B. Migliano et al. Science advances 2020

"Нашите открития показват, че тази социална структура от малки, свързани помежду си групи, може би е улеснила възникването на културни и технологични революции, които са били характерни за нашия вид докато сме се разселвали в и след това извън Африка", обяснява Лусио Винисиус (Lucio Vinicius), друг съавтор от департамента по антропология на Университета в Цюрих. 

Откритията се основават на предишни проучвания, които откриват, че социалните структури характеризират културния обмен при Homo sapiens от около 320 000 години, връзка, която може да е "улеснила възникването на културни и технологични революции, които са били характерни за нашия вид".

"Хората имат уникална способност да създават и натрупват култура. От най-простия молив до Международната космическа станция, човешката култура е продукт на много умове през много поколения и не може да бъде възстановена от нулата само от един индивид", допълва съавтора на изследването д-р Марк Дибъл (Dr Mark Dyble).

Източник: IFLScience - Researchers Tracked A Remote Hunter-Gatherer Tribe To Determine How Ancient Humans Sparked Cultural Revolutions

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !