06 декември 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Как ЛСД се отразява на мозъка и създава своя психеделичен ефект

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 27 януари 2017 в 17:07 263833
Снимка: Pixabay Public Domain

Не е тайна, че легендарното ЛСД или диетиламид на лизергиновата киселина може да счупи оковите на егото и реалността.

И след като миналата година учените за първи път изследваха как се променя мозъчната дейност под негово влияние, сега едно ново изследване показа и защо. И не само това, изследователите установиха и защо ЛСД преживяването или трипът продължава толкова дълго - понякога до 15 часа. 

ЛСД е синтезиран от химика Алберт Хофман през 1938 г. Това е мощен халюциноген, който играе голяма роля в контракултурата  на 60-те.  Но от началото на 70-те ЛСД (заедно с гъбите и MDMA) е определен за наркотик, срещу който трябва да се води борба. Заради това има много малко изследвания върху въздействието на тези вещества. Сега войната срещу наркотиците като че ли затихва и учените вече започнахава да правят все по-детайлни изследвания.

ЛСД действа на няколко различни рецептори в мозъка, включително и такива за серотонин и допамин, но не бе известно точно кои рецептори са отговорни за различните му ефекти.

Две проучвания на ЛСД осигуряват нов поглед за това, как халюциногенът работи в мозъка.

Проучването, публикувано в Cell, учени заснемат изображения, които показват как ЛСД взаимодейства с определени рецептори в мозъка. Оказва се, че ЛСД има структурна характеристика, която му позволява да се свързва с рецептора за дълго време и трипът може да продължи часове.

Даниел Уакър (Daniel Wacker) и колегите му от Университета на Северна Каролина, използват кристалография, за да наблюдават структурата на ЛСД, когато се свързва с рецептор в мозъка, обикновено серотонинов. Те откриват, че част от серотониновите 2B рецептори действат като капак, който се затваря около молекулата ЛСД и я затварят.

След като ЛСД се свърже, част от рецепторите на серотонина се огъват над него, което позволява на дрогата да се задържат в мозъка до 12 часа. (Wacker et all.)

Подтискането на блаженството

Второ проучване, публикувано в Current Biology, откри доказателства, че ЛСД влияе на мозъка като се свързва към серотониновите рецептори и загатва за възможни начини за овладяване на някои от ефектите му. Катрин Преллер (Katrin Preller) и колегите й от университета в Цюрих, Швейцария, дадоха на 22 доброволци по 100 микрограма ЛСД, за определят ролята на серотониновия 2А рецептор, който е подобен на този, проучен от екипа Уакър.

При някои от експериментите на доброволците е дадени кетансерин, лекарство, което блокира серотониновите 2А рецептори. При тези тестове, ефектите на ЛСД - включително халюцинациите, чувството на отделяне от тялото и чувство на блаженство - са напълно блокирани, което показва, че точно този рецептор е отговорен за тях.

Изследователите сканират мозъка на доброволци, докато слушат своята любима музика и след това някои парчета фрий джаз - които не са им неприятни, но не чувстват тази музика като своя.

Има две интересни находки. Хората, които са взели ЛСД, намират джаза вече за смислен, а хората, които са имали правилен трип веднъж сякаш оценят новата музика повече.

Но този ефект се блокира, когато е взет кетансерин.

На базата на резултатите от експериментите учените заключават, че ЛСД влияние върху работата на една много малка група от нервни клетки, разположени в кората на главния мозък в "шева" между неговите полукълба. Повърхността на тези неврони се покрива със специфични рецептори на серотонина, 5-НТ2А, с които се свързват молекулите на лизергиновата киселина и да ги карат да обменят сигнали.

Въздействието на ЛСД върху тези рецептори води до неочакван ефект - това заставя тази част от мозъка, която е "център на съзнанието" да създава нови асоциации и да вижда връзки там, където преди не са виждани.

Източници:

Why acid trips last so long and make everything seem so profound - The Verge

ЛСД study reveals why acid trips last so long - The Guardian

How ЛСД affects the brain and creates its trippy effect - NewScientistits


+ 4
- 1
1). Смелете до около 170 грама семена на грамофоче утринна слава (Ipomea tricolor).
2). В 145 мл. на петролен етер накиснете семената за два/три дена.
3). Филтриране на течността през цедката и оставяме кашата от семената
да изсъхне напълно.
4). Изсъхналата каша се накисва в 130 мл. дървен спирт (Метанол).
5). Филтрираме отново само и запазване течността в голям стъклен буркан.
6). Накисваме кашата семена отново в 130 сс. дървен спирт (Метанол) за още два дни.
7). Филтрираме кашата и течноста смесваме с течността в големият стъклен буркан от т.5.
8). Изсипваме двете течности в тава за печене на бисквитки и я оставяме да изсъхне.
9). Когато цялата течност е изсъхне, с жълтеникаво смолисто вещество ще
се образува в тавичката.
10). Поставяме жълтеникавото вещество в празни желатинови капсули.
+ 4
- 1
Необходимо е:
1) - Около 200-250 грама семена от грамофонче (От "Сортови семена")
2)- 200 мл. петролев етер (/Медицински бензин)
3) - Пластмасова цедка
4) - Чифт големи очила
5) - Тава за печене на бисквити (стара, да не се ползва отново)
6) - 260 мл. дървен спирт (Метанол).
7) - Празни желатинови капсули https://bilki.bg/productv/2855/prazni-kapsuli-za-lekarstva-zhelatinovi-razmer-0.html
+ 12
- 2
Ходете после копувайте западните ЛСД телевизори които ви зомбират и превръштат в роби на Сорос. Изтината е в ЮНОСТ и големите православни кинескопи от които излизат само истини
 
Още от : Новини
Какво е социална екология?
03 декември 2021 в 12:45
Какво е социална екология?
Какво е социална екология?
03 декември 2021 в 12:45
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.