Как халюциногенните гъби помагат в борбата с депресията и ефекът продължава поне 3 седмици

Психоделичното съединение псилоцибин изглежда засилва мозъчната интеграция

Ваня Милева Последна промяна на 13 април 2022 в 09:07 13656 0

Кредит Pixabay

Активното съединение в халюциногенните гъби помага за отключване на твърди модели на мозъчна интеграция, свързани с депресия според ново проучване, публикувано в списание Nature Medicine.

Доказано е, че психеделичната молекула псилоцибин предизвиква по-гъвкаво и експанзивно състояние на мозъка, което продължава няколко седмици, свързано с намаляване на депресивните симптоми.

Депресията има тенденция да върви ръка за ръка с повишената модулност на мозъчната мрежа, при което моделите на интеграция във важни области на мозъка са прекалено силни, докато комуникацията между различните мрежи е ограничена. Това е свързано с намаляване на когнитивната гъвкавост и склонност да се забивате в кръгове от негативни мисли.

И все пак мозъчните сканирания показват, че психеделиците предизвикват експлозия от интеграция в целия мозък, карайки мрежи, които обикновено не комуникират помежду си, да взаимодействат, което води до по-гъвкави модели на мислене и познание. Смята се, че този взрив на мозъчната активност е в основата на очевидните антидепресивни свойства на псилоцибина и други психеделици.

В новото си проучване изследователи от Имперския колеж в Лондон и Калифорнийския университет в Сан Франциско показват, че това по-ярко състояние на мозъка може да продължи до три седмици, което води до трайни подобрения в симптоматиката.

„В предишни проучвания сме виждали подобен ефект в мозъка, докато хората са били сканирани по време на приема на психеделик, но тук го виждаме седмици след лечението на депресията, което предполага „пренасяне“ на активното действие на лекарството“, обяснява авторът на изследването професор Робин Кархарт-Харис (Robin Carhart-Harris).

Изследователите анализират данни от две отделни проучвания, включващи пациенти с депресия. В първото от тях всички участници са били лекувани с псилоцибин и мозъчната им активност е била сканирана с помощта на функционален магнитен резонанс (fMRI) преди и един ден след приема на препарата. Междувременно участниците във второто проучване са били лекувани или с псилоцибин, или с антидепресанта есциталопрам, който е селективен инхибитор на обратното захващане на серотонина (SSRI) и също са били сканирани мозъците им преди лечението и отново три седмици по-късно.

„И в двете проучвания антидепресантният отговор към псилоцибина е бил бърз, устойчив и свързан с намаляването на модулността на мозъчната мрежа, установено с fMRI, което предполага, че антидепресантното действие на псилоцибина може да зависи от глобалното увеличаване на интеграцията на мозъчната мрежа“, пишат изследователите.

Важно е, че тази повишена мозъчна интеграция е силно свързана с ефикасността на лечението и тези, които са имали най-голямо намаляване на депресията, продължават да показват по-„отворен“ модел на функционална интеграция в продължение на три седмици. „Това „освобождаващо“ действие на псилоцибина е съпроводено със субективни съобщения за „емоционално освобождаване“, както и подостро повишаване на поведенческия оптимизъм, когнитивната и психологическата гъвкавост след приема на психоделичното лекарство“, пишат авторите.

За разлика от тях, те обясняват, че „антидепресантният отговор към есциталопрам е по-мек и не са наблюдавани промени в организацията на мозъчната мрежа“.

Коментирайки тези открития, авторът на изследването професор Дейвид Нът (David Nutt) коментира, че „тези открития са важни, защото за първи път откриваме, че псилоцибинът действа различно от конвенционалните антидепресанти – прави мозъка по-гъвкав и флуиден и по-малко вкоренен в негативните модели на мислене, свързани с депресията."

„Това подкрепя нашите първоначални прогнози и потвърждава, че псилоцибинът може да бъде истински алтернативен подход към лечението на депресия“, отбелязва проф. Нът.

Позовавайки се на необходимостта от допълнителни проучвания обаче, професор Кархарт-Харис обяснява, че „все още не знаем колко дълго продължават промените в мозъчната активност, наблюдавани при терапията с псилоцибин, и трябва да направим повече изследвания, за да разберем това“.

„Знаем, че някои хора имат рецидив и може да се окаже, че след известно време мозъкът им се връща към твърдите модели на активност, които виждаме при депресията."

Депресията остава едно от най-често срещаните и най-предизвикателните проблеми за психичното здраве в света. Пандемията от COVID-19 също предизвика 25% ръст на тревожността и депресията в световен мащаб според Световната здравна организация. Въпреки че широко използваните антидепресанти са полезни за мнозина, те не работят за всеки и често имат значителни странични ефекти. До една трета от пациентите имат "устойчива на лечение" депресия, според изследване, публикувано в списание Clinical Psychiatry.

Изследователите се обръщат към нетрадиционни, променящи ума лекарства като потенциални алтернативни терапии за пациентите, за които антидепресантите не помагат. Псилоцибинът, както и LSD и MDMA, са основни изследователски цели за борба с психиатричните разстройства, включително посттравматично разстройство, тревожност и анорексия, булимия и други хранителни разстройства.

Авторите на изследването предупреждават, че макар техните открития да са обнадеждаващи, хората с депресия не трябва да се опитват да се самолекуват с псилоцибин.

Справка:  Daws, R.E., Timmermann, C., Giribaldi, B. et al. Increased global integration in the brain after psilocybin therapy for depression. Nat Med (2022). https://doi.org/10.1038/s41591-022-01744-z 

Източници: 

We may finally know how magic mushrooms help fight depression, Popular Science

Psilocybin Increases Connectivity In Brains Of Depression Patients, IFL Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !