Как протестиращите могат да намалят риска от разпространение на коронавируса

Ваня Милева Последна промяна на 15 юли 2020 в 10:01 3694 0

Кредит OFFNews

Трудно е да се каже, доколко участието в протест увеличава риска да се заразим с коронавируса.

Да бъдем на открито е много по-безопасно от това да сме в затворено пространство с непознати, но не може да се каже, че протестите са най-благоприятна среда за физическо дистанциране, особено когато страстите се нагорещят и има сблъсък с полицията.

Няколко седмици няма да разберем дали последните протести са допринесли за скок в случаите, но дори и тогава може да остане неясно дали други срещи не са предизвикали проблема. И както при всяка дейност, рискът от присъствието на конкретен протест донякъде зависи от това колко вируси има в общността в даден момент, което е трудно да се разбере.

Американското списание Slate посочва няколко неща, които могат да се направят, за да се намали риска от заразяване и разпространение на вируса.

Носете си допълнителни маски за всеки случай. Вече всички знаем, че носенето на маски е особено полезно, когато е невъзможно да се спазва социална дистанция. Маските могат да помогнат да защитите другите от вас, ако сте болни и не знаете това, както и да служат като социален сигнал, че сте заинтересувани от забавянето на разпространението на коронавируса. Носете допълнителни чисти маски в найлонов плик в случай, че маската ви по някакъв начин се замърси. Също така, естествено - носете дезинфектант за ръце.

Носете очила. Очилата може да не са толкова важни, колкото маските - очите ви не могат да изхвърлят капчици с вируси, по начина, по който може устата или носа. Но ако вирусът попадне в очите ви, това е един от начините коронавирусът да навлезе в организма, поради което някои експерти по обществено здраве също препоръчват очила.

Направете си плакат, знак и/или носете нещо, което произвежда шум.  „Викането може да разпространи капчици“, подчертава в Twitter Ели Мъри (Ellie Murray), епидемиолог от Бостънския университет. Не е реалистично да излезете на протест и да не викате, но Мъри съветва, че носенето на плакати с изписани посланията, които искате да изкрещите, "знаци, барабани или подобни производители на шум" може да помогне.

Протестирайте с близкото си обкръжение (карантинния си балон). Хубаво е, да сте с хора, които познавате. Едно отворено писмо съветва "демонстрирайте заедно с хората, с които сте в постоянен близък контакт ..., а не се сливайте много с други групи". Вашата група може да се състои от хората, с които вече живеете, или с които вече съзнателно избирате да общувате. Ако нямате такава възможност, да изберете един и същ приятел, с който да ходите на протестт и който да добавите към "карантинния си балон", е по-добре, отколкото всеки път да ходите с някой нов.

Ако имате симптоми или ако някой от вашето домакинство е болен, може да подкрепите протестите по друг начин. Ако имате температура, кашлица или някой от многото други симптоми на коронавируса, бъдете предпазлив и останете вкъщи. Спомнете си също така с кои други хора сте се срещали, тъй като може да сте били безсимптомни. Можете да подпомогнете каузата си и по друг начин, без да създавате риск за съмишлениците си (да направите плакат, да подарите маска, дезинфектант) 

Тествайте се, ако при протеста сте попаднали в рисков контакт (или поне се карантинирайте). Това може да помогне да се попречи на разпространението на вируса.

Източник:

How Protesters Can Minimize Their Risk of Catching and Spreading the Coronavirus, Slate

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !