Какапо, най-дебелият папагал в света, е обявен за птица на годината на Нова Зеландия за 2020 г. (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 18 ноември 2020 в 00:00 7120 0

Кредит: Flickr / Jake Osborne - TheyLookLikeUs (CC BY-NC-SA 2.0)

Той е eдинственият папагал в света, който не може да лети, и се крие през деня, но този критично застрашен голям папагал отново е под светлината на прожекторите, след като бе избран за „Птица на годината“ в Нова Зеландия за безпрецедентен втори път.

Зеленикавият и светлокафяв какапо (Kākāpō) - най-тежкият, с най-продължителен живот папагал в света - спечели за първи път това звание през 2008 г. След усилията за опазване, популацията на този голям папагал се е увеличила от 50 през 90-те на 213 сега.

Какапо - птица, известна още като „огромно мъхесто пиле“ - е обитавало в цяла Нова Зеландия, но днес е оцеляло само на островите без хищници.

Този добре охранен папагал, който прилича повече на храст, отколкото на птица, достига тегло до четири килограма и живее до 60 години! 

Мъжките какапо издават силни звуци, за да привлекат женските и миришат "като вътрешността на калъф за кларинет, плесен и нещо като смола и дърво", обяснява Лора Киун (Laura Keown), говорител на конкурса „Птица на годината“.

„Нещата, които правят какаро уникален, го правят също и уязвим. Те са бавни животни, гнездят на земята и основната им защита е да имитират храст.

„Тези качества са достатъчни, за да се справят отлично на островите, където е еволюирал, но те не могат да заблудят внесените дребни хищници като плъхове и котки".

Интересно е, че не само чарът му, но и меметата помогнаха на папагала да спечели за втори път състезанието „Птица на годината“. Въпросът е, че всеки претендент за титлата е имал предизборен щаб, който активно извършва кампании в социалните медии. Миналата година централата изведе какапо на второ място, а тази година най-накрая спечели!

Не за първи път какапо се превръща в интернет звезда. През 2009 г. по време на снимки на BBC за поредица от документални филми за застрашени животни какапо не се смущава, а решава да опознае по-добре водещите на програмата. Папагалът скача върху главата на зоолога Марк Карвардин и започва да пляска с криле по главата му. Видеото с този инцидент събира над 18 милиона гледания.

Източник: Kākāpō, the world's fattest parrot, named New Zealand's bird of the year for 2020, The Guardian

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !