"Както посрещнем Новата година, така че ще я прекараме". Защо се държим като деца в новогодишната нощ

Ваня Милева Последна промяна на 31 декември 2021 в 10:00 9227 0

Защо си пожелаваме разни неща на Нова година, вярваме в знаци, поличби и се държим като деца?

Нова година не е просто празник, това е важно събитие, тъй като отбелязва преход, определена граница.

"Ние много често започваме нещо "от понеделник", а Нова година е такъв "глобален понеделник" и възможност да започнем живота си от нулата, и то по мащаба на не само един човек, а на цялата планета. Антрополозите наричат такива моменти неструктурирано състояние на обществото, когато се променя обичайният начин на живот с установеното разпределение на роли, отговорности, връзки. Трудно е човек да се почувства статично на индивидуално ниво и на семейно и държавно ниво", коментира културният антрополог Дария Василиева, която е специализирала  антропологията на времето, изучаването на времевите граници и процесите, свързани със социокултурната динамика.

"Концепцията за Нова година може да бъде формулирана така: изхвърляме старото, казваме сбогом на ненужното и започваме малко по-различно".

Нищо чудно, че хората казват: "Както посрещнеш Новата година, така че ще я прекараш".

Ето защо, всяко действие в нощта на 31 декември до 1 януари изпълваме със специален смисъл: ние възприемаме това време като сакрално, намиращо се между миналото и бъдещето. Опитваме се да създадем позитивен образ, който ще ни даде инерция за цялата следваща година. И свързваме нашето благополучие със странни, ирационални неща, вярваме в поличби, ставаме по-сантиментални и по-романтични от обикновено.

За мнозина вярването в поличби са отживелица. Всъщност ние спазваме някакви правила: за да получите добър резултат, трябва да направите това или не бива да правите онова, защото ефектът ще бъде отрицателен. А защо го правим - не осъзнаваме. Ние просто търсим късметчето в питката, отрупваме богато масата и пием шампанско. И не си спомняме, че написаното пожелание на листчето е равносилно на заклинание, а цялата разточителност на новогодишната трапеза е жертвоприношение.

Естествено, никой не влага в тези действия никакъв религиозен смисъл. Ритуалът е останал, въпреки че представата вече я няма. Нова година обаче е прагово състояние, хаос, от който трябва да се роди новото. И тъй като рационалният ни дневен ред не работи в този момент, ние ставаме суеверни и прибягваме до тези вековни "предписания".

Според психолозите вярването в знаци, поличби играе важна роля в живота ни: без тях ще има много повече стрес.

Те следват обща логика и имат терапевтична функция, която работи на дълбоко психологическо ниво.

Това е нещо като социална магия. Настройвайки се към доброто, ние се програмираме съобразно и интуитивно търсим комфортни ситуации. А ако се програмираме за лошото, оправдаваме най-лошите ни очаквания.

Богатата маса, веселие, приятели и близки през Новата година - всичко това заедно дава тласък на движението към по-добро. Няма значение какви знаци сами си изобретяваме или вземаме от традицията - най-важното е, че те работят и ни помагат да се чувстваме уверени - в края на краищата увереният човек е успешният човек.

Честита нова година!

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !