Какво представлява пропиленът, който се взриви в Хитрино

Пропиленът е в първа категория на опасните вещества

Наука ОFFNews Последна промяна на 12 декември 2016 в 11:46 7532 0

Кредит Wikimedia Commons

Триизмерен модел на молекулата на пропилен. Източник: Wikimedia Commons

Трагедията в Хитрино, при която загинаха 7 и десетки пострадаха, вероятно е причинена от взрив на цистерни, пълни с пропан-бутан и пропилен. Какво представлява пропенът, чието търговско наименование е пропилен?

Пропиленът е опасен леснозапалим безцветен газ.

Класифициран е (съгласно Директива 67/548/ЕИО или Директива 1999/45/ЕО и според Регламент (ЕО) № 1272/2008) в Първа категория по опасност като изключително запалим газ, който може да експлодира при нагряване, според документ на Лукойл.

Според Информационен лист за безопасност на BASF подходящи средства за гасене на пожар, предизвикан от пропилен е въглеродният диоксид, пяната и други сухи гасители, а като неподходящо средство за гасене се определя водната плътна струя.

Химия 

Пропенът е органично съединение, ненаситен въглеводород от групата на алкените. При стандартни условия е безцветен газ със слаб неприятен мирис.

Формулата му е C3H6.

Както и при другите алкени, за него са типични присъединителните реакции, при които например водород, вода, хлороводород, бромоводород и др. се присъединяват към двойната връзка. При това се получават съответно: пропан, пропанол, хлоропропан, бромопропан.

Благодарение на двойната връзка е склонен към полимеризация, при което се получава полипропен (полипропилен).

Опастности за здравето

Веществото има и наркотичен ефект, по-силен от този на етилена, като може да причини промени в поведението и спад на моторните функции.

Пропиленът необратимо се свързва с ДНК и РНК и протеините от различни тъкани. Той е вреден при вдишване, при поглъщане е отровен, дразни лигавиците и кожата. Може да проникне и през неувредена кожа.

Вдишването на високи концентрации може да причини виене на свят, замайване, главоболие, гадене и загуба на координация. Продължителното вдишване може да доведе до загуба на съзнанието. Има опасност от задушаване (асфикция), ако се остави да се натрупа до концентрации, които намаляват кислорода до по-ниски от безопасните за дишането нива.

Контактът с втечнения газ може да причини увреждане (измръзване трета степен) вследствие на бързо изпарително охлаждане. Може да причини и алергични заболявания. 

Пропиленът е опасен леснозапалим газ

Пропиленът лесно се запалва от искри и пламък. Когато се запали, изгаря във въздуха: 2СН2=СНСН3 + 9О2 → 6СО2 + 6Н2О. Възпламенява се при 101 °C.

С кислорода на въздуха пропиленът създава експлозивна смес. 

Употреба и транспорт

Пропиленът е важна суровина за нефтохимическата промишленост. Използва се при производството на пластмаси, каучук, масла, добавки и перилни препарати), високо-октанови компоненти на моторните горива, разтворители.

Пропиленът е вторият по значимост химикал в нефтохимическата промишленост след етилена. Две трети от пропена се преработват до полипропилен, един от най-широко използваните полимери. 

Обикновено се транспортира и съхранява като течност под налягане, защото в това състояние е много по-малък обем (1 част втечнен газ дава 250 части). Много слабо разтворим във вода, но разтворим в алкохол .

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !