Канабисът възстановява паметта на възрастни мишки (видео)

Nauka OFFNews Последна промяна на 11 май 2017 в 10:41 5162 0

Кредит HERB

THC

Ниски дози от THC (тетрахидроканабинол - естествената съставка и основното психоактивно вещество в канабиса) могат да подобрят паметта и понижената способност за учене, произхождащи от остаряването, показва ново проучване върху мишки.

Обещаващите резултати отварят път за клинични тестове.

През последните години все повече проучвания показват, че марихуаната вероятно има вредни последици за мозъка на младите хора. Регулярни дози от ТНС са свързвани с намаляване на паметта при тийнейджъри и млади възрастни. Новото проучване, публикувано в списание Nature Medicine, сега показва, че ефектите от ТНС върху мозъка варират съобразно възрастта.

На учените вече е известно, че активността на ендоканабиноидната система на мозъка (която се свързва с психоактивните ефекти от канабиса) намалява с остаряването на животните, използвани в тестовете. Това е свързвано с ускоряването на процеса на стареене и намаляването на когнитивните способности.

В новото проучване учените тестват дали ТНС може да помогне при възстановяването на сигналната активност на канабиоидните рецептори СВ1 в мозъка на стари мишки и дали това подобрява паметта и способностите за учене, съобщава IBTimes.

"При млади животни, третирани с ниски дози ТНС за дълъг период от време, наблюдаваме, че дори тези ниски дози водят до намаляване на паметта. Но обратното се случва при стари мишки - възстановяването на ендоканабиноидната активност с ТНС е всъщност действа добре на паметта и ученето. Нашата работа показва, че ефектите от ТНС са различни при стари и млади мишки", обяснява водещият автор на проучването Андреас Зимър (Andreas Zimmer).

Снимка: Pinterest

При проучването учените дават редовно ниски дози ТНС на млади (двумесечни), възрастни (12-месечни) и стари (18-месечни) гризачи. Те оценяват по какъв начин се отразява това на способностите на животните по време на задачи, свързани с паметта и обучението. Сред тези задачи е била и запаметяващата парадигма, известна като водния лабиринт на Морис (при нея мишките плуват във вода, без да виждат къде се намира плитката платформа, като трябва да я намерят като използват това, което са научили от видяното около себе си), която тества пространствената памет. Учените използват и друга парадигма, насочена към тестване на социалната памет на гризачите.

Учените наблюдавали, че прилагането на ТНС уврежда поведенческото представяне на младите мишки, но при възрастните и старите води до подобряване на паметта и ученето.

"Това, което е впечатляващо, е, че ефектът беше наблюдаван при няколко обучителни задачи. Това е важно, защото ако ефектите бяха наблюдавани само при една задача, тогава можеха да се съотнесат към немнемоничните фактори, специфични за една задача. Например, ако ТНС действа благотворно само върху паметта, при водния лабиринт на Морис (който е доста стресираща задача), ефектът може да бъде отдаден на ефекта от ТНС върху страха", обяснява Джарид Гудман (Jarid Goodman) от Texas A&M University, който не е участвал в проучването.

"ТНС обаче влияе върху паметта при социално-обучителни задачи и при задачи за разпознаване на обакти, които не са стресиращи. Ефектите от тези задачи за съжаление не могат да бъдат веднага съотнесени към промени от страх. Най-разумното обяснение е, че паметта се е подобрила или възстановила", добавя Гудман.

Водният лабиринт на Морис

Тези заключения сега ще позволят на екипа да премине към клинични тестове. Въпреки че е твърде рано да се заключи дали подобни ефекти биха се наблюдавали върху възрастни хора, учените са обнадеждени, че ще успеят да проведат подобни тестове с успех и при хората.

"Много проучвания на животни и хора вече показаха, че ефектите от ТНС при мишки често се наблюдават и при хора. Като цяло, резултатите, които получихме от проучването на ендоканабиноидната система на гризачи могат да бъдат свързани с хората", коментира Зимър.

Ако клиничните тестове получат зелена светлина, екипът ще изучава два вида участници - възрастни хора с леки когнитивни проблеми и възрастни с начален стадий на деменция.

"Вярвам, че резултатите ще са достатъчни за начало на клинични тестове върху хора. Резултатите върху гризачи са убедителни и няма никакви значителни рискове от ниски дози ТНС при хората. Ще бъде важно обаче, да се потвърди влиянието на ТНС върху други видове памет при възрастното население. При младите възрастни гризачи и хората повтарящата се употреба на канабис подобрява областта в мозъка, отговаряща за навиците - dorsal striatum. Това може да кара индивидите да развият вредни навици като злоупотребата с канабис", обяснява Гудман.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !