"Касини" е готов да се "гмурне" в пръстените на Сатурн (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 28 ноември 2016 в 11:00 4313 0

Кредит NASA

Космическият кораб на НАСА "Касини" (Cassini) започва на 30 ноември поредица от дръзки спускания през пръстените на Сатурн, първата стъпка от "Големия финал" на сондата в изследването на планетата - газов гигант, разказва сайтът на агенцията.

В течение на година непрекъснато бе увеличавана височината на орбитата на космическия кораб над повърхността на Сатурн, за да се увеличи наклона на орбитата спрямо екватора на планетата и нейните пръстени. И сега, на 30 ноември, с помощта на гравитацията сателитът на Сатурн, "Касини" ще започне първата фаза на заключителната част на своята мисия.

Между 30 ноември и 22 април Касини ще кръжи високо над и под полюсите на Сатурн, гмуркайки се на всеки седем дни - общо 20 пъти - през неизследваната област на външния ръб на основните пръстени.

По време на тези многобройни гмуркания в пръстените на Сатурн научните инструменти на Касини ще изследват директно материала на частиците на пръстените и молекулите на разредените газове, които изпълват пространството около пръстените.

"Ние имаме два инструмента, които могат да вземат проба от частиците и газовете, докато пресичаме равнината на пръстените, така че в известен смисъл Касини ще "остърже" пръстените" - заяви Линда Спайлкер (Linda Spilker), учен от проекта "Касини" към Jet Propulsion Laboratory на НАСА.

По време на първите две орбитални прелитания сондата ще премине точно през изключително рехав пръстен, формиран в резултат от бомбардировките на дребни метеори върху двата два малки спътника на Сатурн, Янус и Епиметей. През март и април апаратът ще премине в близост до външната част на F пръстените на Сатурн на разстояние от 7800 километра от тях.

От 30 ноември Касини ще започне поредица от т. нар. ​​F-пръстенови орбити като сондата 20 пъти ще прелети покрай външния пръстен на групата от 3 тънки пръстени, наречени "F-пръстени" на Сатурн. По този начин Касини ще премине центъра на пръстена само на 7800 км и ще изследва странната, усукана структура на този пръстен и околните луни. Последният път, когато "Касини" видя този пръстен отблизо, бе през 2004 г., когато току-що пристигна до Сатурн.

След това, от 22 април 2017, ще започне т. нар. "Голям финал". Намерението е "Касини" да направи не по-малко от 22 преминавания между пръстените и външните краища на атмосферата на Сатурн, пространство, което е не по-голямо от 2400 км.

Триумфалният завършек - "Големият финал" - ще бъде на 15 септември 2017 г. , когато "Касини" ще се потопи в Сатурн, същевременно изпращайки до Земята измерванията си, докато изгаря като метеор в атмосферата на газовия гигант.

Стартирала през 1997 г., сондата "Касини" изследва системата на Сатурн от пристигането си там през 2004 г. По време на проучванията си, Касини направи множество драматични открития, включително глобалния подледников океан на Енцелад, течните метанови морета на Титан, гигантския шестоъгълен вихър на Сатурн.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !