28 ноември 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

"Касини" направи първи снимки на Сатурн от новата си орбита

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 07 декември 2016 в 15:06 69060
Снимка: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Космическият кораб "Касини" на НАСА предаде първата серия снимки на Сатурн, направени от новата орбита, на която премина, за да пресече равнината на пръстените на планетата, съобщава сайтът на агенцията като публикува и изображенията, направени от разстояние от 640 хиляда километра от повърхността на Сатурн.

Всяка снимка е заснета със спектрален филтър, чувствителен към различни дължини на светлинните вълни. Благодарение на това може да разгледат облаците и мъглата на различни височини.

Мащабът на изображенията е 153 км на пиксел.

Изображенията са увеличени два пъти. Първоначалните версии на тези изображения, изпратени от космическия кораб, са с големина от 256 пиксела на 256 пиксела. Снимките на "Касини" понякога се компресират с по-малки размери, поради ограничения за съхранение на данни или за да могат да се направят по-голям брой изображения.

"Касини" направи снимките два дни преди първото преминаване близо до външния ръб на пръстените по време на последната си мисия.

Снимка: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Космическата станция Касини-Хюйгенс (Cassini-Huygens), струва повече от три милиарда долара, е изстреляна в космоса през 1997 г. , за да проучи Сатурн и спътника му Титан. Касини е кръстен в чест на италианския учен Жан Доменико Касини, който доказа, че пръстенът на Сатурн се състои от две части, разделени от тъмна ивица, а също продположил, че пръстените на Сатурн са съставени от части на различни размери.

"Касини-Хюйгенс" е един от най-амбициозните космически проекти.

Той е изпълнен с много инструменти и камери за точни измервания и висококачествени снимки с висока резолюция в различни атмосферни условия и спектри. Космическата станция се състои от една орбитална станция Cassini, построена от НАСА, и сондата Huygens на Европейската космическа агенция. Мисията "Касини" е съвместен проект на НАСА, ЕКА  и Италианската космическа агенция.

Едно от постиженията на учените на НАСА от екипа на "Касини" е откриването на течна вода на Титан и много бройните снимки на пръстените о спътниците на Сатурн.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.