Киселинни потоци от изоставена мина в Русия унищожават природата (снимки, видео)

Ваня Милева Последна промяна на 17 юли 2020 в 11:13 9785 0

Кадри с дрон, качени миналата седмица от блогера zamkad_life в Instagram, показват ярко оранжев пейзаж в околностите на мина близо до село Левиха в Урал. Отвисоко се вижда как киселинните реки отравят заобикалящата природа.

Село Левиха се намира на 35 км от Нижни Тагил. Според блогъра, от 2004 г. там е изоставена мина за меден пирит, която е наводнена, сега оттам текат киселинни реки. В рудника е изградена пречиствателна станция за неутрализиране на водите от рудника, но тя не се справя с обема на работа.

Руските прокурори в сряда заявиха, че извършват проверка на съоръжението, което трябва да обработва киселинните води от изоставената уралска мина.

Водата, смесвайки се под земята с медния пирит, който има високо съдържание на сяра, образува смес от сярна киселина с голямо количество мед и други метали. И всичко това изтича. Сега водата от мината се разлива на повърхността, създавайки космически пейзажи.

Мината "е наводнена и сега от нея текат киселинни реки, отравящи всичко, до което се докоснат", пише блогърът zamkad_life, обяснявайки поредицата изображения.

Видеоклиповете в неговия акаунт показват оранжевите потоци, които вият над залесения пейзаж.

Говорителят на прокуратурата заяви, че специалистите ще "вземат проби, за да установят дали обработката на киселата вода от рудника отговаря на нормите".

В далечината се вижда зелена трева, която растеше на ръждиви утайки. Снимка: Алексей БУЛАТОВ

Екологът Андрей Волегов, който ръковори местна неправителствена организация „Екоправо“, заяви във Фейсбук, че замърсената вода е трябвало да бъде неутрализирана в техническо „езерце“, но че езерото прелива по време на силни дъждове.

От 1997 г. мината в Левиха е в дълбока криза. Поради авария шахтата на рудника е изцяло наводнена. Подземните води са разрушили значителна част от оборудването. Компанията се оказва в затруднено финансово положение, когато бившият собственик на мината е обявен в несъстоятелност.

Волегов е сигнализирал прокурорите за ситуацията миналата година и е получил отговор, че компанията няма финансови средства и не може да закупи достатъчно вар, за да неутрализира киселината, се посочва в писмо, което той публикува.

Според местните медии регионалното правителство на Свердловск е поискало мината да бъде запечатана, но Москва отказва с мотива, че там все още има ценни ресурси.

Разливът на мазут в Арктика миналия месец показа проблемите на индустриалното замърсяване в Русия, където компаниите често биват наказвани с малки глоби, а опасните отпадъци се оставят без контрол от години заради бюрокрацията, подчертава агенция France-Presse.

Източник: 

Левихинский рудник и его космические пейзажи: описание, как добраться, фото, Наш Урал

Chilling Images Reveal Acidic Orange Streams Near an Abandoned Mine in Russia, ScienceAlert

Деревья здесь долго не живут: как кислые воды загрязняют окрестности Левихинского рудника на Урале, MK

Блогер снял на видео кислотные реки из рудника недалеко от Нижнего Тагила, tagilcity.ru

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !