07 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Кислородна терапия излекува мозъчното увреждане на дете (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 22 юли 2017 в 00:00 91140
Хипербарна камера, подобна на тази, използвана в този случай. Снимка: Louisiana State University Health Sciences Center

Кислородната терапия, макар и непрепоръчвана официално, успя да излекува тригодишно момиче от увреждане на мозъка, след като то почти се удавя в басейн, твърдят учени.

Случаят е публикуван тази седмица в списание Medical Gas Research.

През февруари миналата година момиче на име Идън Карлсън претърпя сърдечен арест и увреждане на мозъка, след като падна в басейн с температура 5° C и бе в състояние на удавяне в продължение на 10 до 15 минути, разказва IFLScience.

Екип лекари сега твърди, че ефективно са "обърнали" състоянието на увреждане на мозъка на малкото дете след започнали кислородна терапия с нормално и високо налягане 55 дни след инцидента.

Въпреки че резултатът звучи чудесно, лечението все още се нуждае допълнителни доказателства за потвърждаване на неговата ефикасност при "подобни пациенти, които са неврологично увредени при удавяне".

На теория хипербарната (с високо налягане) кислородна терапия увеличава количеството на кислород в кръвта. Това, следователно, подобрява доставката на кислород до тъканите, за да се борят с инфекциите и да минимизира увреждането.

След малкото момичето е реанимирано сканирането на мозъка му разкри значителни увреждания на мозъка, включващи дълбока контузия на сивото вещество и мозъчна атрофия със загуба на сиво и бяло вещество. Момичето остава в състояние на постоянен гърч и клатене на главата, без да може да говори, да върви или реагира на команди.

Д-р Пол Харч (Paul Harch), клиничен професор и директор по хипербарна медицина в Университета на Луизиана, Ню Орлиънс, предлага да подложи детето на хипербарна кислородна терапия. Семейството се съгласява и започва лечение в опит да се спре по-нататъшната дегенерация на мозъчната тъкан.

По време на първата терапия, която започва 55 дни след инцидента, момичето диша 100% чист кислород с налягане като при морското равнище в продължение на 45 минути два пъти на ден през носа. Резултати се оказаха удивителни.

"В рамките на час на пациента започва да се пробужда и спира гърча", пише в наблюденията към проучването. През следващите 23 дни, съобщиха лекарите, че момичето се смее, съчинява кратки изречения и все повече раздвижва ръцете и краката си.

На 78-ия ден семейството заминава за Ню Орлиънс, за да започне пълна хипербарна кислородна терапия (HBOT), при която момичето трябва да лежи в хипербарна камера в продължение на 45 минути на ден, пет дни в седмицата в продължение на 40 сесии. Към края на това лечение тя може да говори по-свободно, отколкото преди инцидента, има нормални когнитивни способности, почти нормални двигателни функции и показва подобрение на почти всички неврологични аномалии.

"Това ниско рисково медицинско лечение може да има дълбок ефект върху възстановяването на функциите при подобни пациенти, увредени неврологично от удавяне", коментира д-р Пол Харч и посочва, че това е само един от случаите.

HBOT обикновено се използва за лечение на кесонна болест, от която страдат предимно водолази. През последните години се твърди, че с тази терапия може да се лекуват редица заболявания и състояния, но много от тях остават непотвърдени от клиничните изпитания и Агенцията по храните и лекарствата на Съединените щати (FDA) все още не е дала разрешение за използването на хипербарни камери за лечение на много заболявания.

През 2013 г. FDA публикува изявление, наречено "Хипербарната кислородна терапия: Не се подвеждайте", в което се обяснява: "HBOT е недоказана, въпреки че някои интернет сайтове го предлагат като универсална терапия".

Резултати като на Идън е трудно да се оспорят, но са необходими още доказателства, преди HBOT да може да се прилага по-широко.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.