Китай представи марсохода за мисията си през 2020

Наука ОFFNews Последна промяна на 24 август 2016 в 15:17 5974 1

На пресконференция в Пекин главният проектант на първата китайска мисия до Марс обяви, че страната му планира да стартира през юли или август 2020 г. космически кораб на марсианска орбита, който да спусне на Червената планета роувър, съобщава китайската информационна агенция Синхуа.

Апаратът ще бъде изстрелян с помощта на ракетата носител "Чанчжен-5" от космодрум в южнокитайската провинция Хайнан. Спускаемият апарат ще се отдели от орбиталния кораб след седем месеца полет и ще извърши кацане в северното полукълбо на Марс, където марсоходът ще изследва повърхността на планетата.

Марсоходът, представен по време на пресконференцията, показва устройство с шест колела, захранван със слънчева енергия. Тежи 200 кг и ще работи в продължение на три месеца на Марс. Ще бъде оборудван с 13 инструмента, включително дистанционна камера и подземно проникващ радар за проучване на вътрешната структура, почвата, околната среда и атмосферата на Марс, както и неговите физически полета и особеностите на разпределението на водата и леда на Червената планета.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!