Китайската ваксина е безопасна за деца над 3 години, твърди компанията-производител

Ваня Милева Последна промяна на 23 март 2021 в 16:38 3340 0

Ваксината на Sinopharm срещу COVID-19. Кредит: Wikimedia Commons

Китайската компания Sinovac заяви, че нейната ваксина срещу COVID-19 е безопасна за деца на възраст между 3 и 17 години, въз основа на предварителни данни и е предоставила данните на китайските регулатори на лекарствата.

Повече от 70 милиона ваксини на Sinovac са поставени по света, включително в Китай.

Китай е одобрил употребата на ваксината за възрастни, но все още не е използвана при деца, тъй като имунната им система може да реагира по различен начин на ваксината.

Ранни и средни етапи на клинични изпитвания с над 550 пациенти показват, че ваксината ще предизвика имунен отговор, коментира Ган Дзън (Gang Zeng), медицински директор в Sinovac, на пресконференция в понеделник.

Двама реципиенти развиват висока температура като реакция на ваксината, единият 3-годишен, а другият 6-годишен. Останалите участници в изпитанието са имали само леки симптоми, обяснява Дзън.

„Доволни сме от демонстрацията. Тя показа, че ваксината е безопасна и ще предизвика потенциално полезен имунен отговор срещу SARS-CoV-2“, заявява Ън Йон Оой (Eng Eong Ooi), професор в Медицинското училище Duke NUS в Сингапур, който ръководи разработването на друга ваксина срещу COVID-19. Той обаче отбеляза, че данните, представени публично от компанията, не са достатъчни, за да дадат категоричен отговор на констатациите.

Децата са далеч по-рядко от възрастните се разболяват сериозно от COVID-19, но все пак са изложени на риск и могат да разпространяват вируса. И докато кампаниите за ваксиниране по целия свят са фокусирани върху възрастните, децата ще трябва да бъдат имунизирани, за да спре пандемията.

Ваксината Pfizer е разрешена за употреба от 16-годишна възраст нагоре и се проучва на възраст 12-16 години. Moderna проучва своята ваксина при деца на 12 и повече години и миналата седмица обяви ново проучване, което тества употребата й при деца под 12 години.

Държавната китайска компания Sinopharm, която има две ваксини срещу COVID-19, също изследва ефективността на ваксините си при деца. През януари компанията заяви, че е предоставила клинични данни на регулаторите, въпреки че не е ясно дали е за едната или и за двете ваксини.

Източник: Sinovac says its vaccine is safe for children as young as 3, ABC News

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !