Кой отрича измененията в климата: десни националисти и бели мъже

НаукаOFFNews Последна промяна на 30 август 2018 в 09:40 4555 0

Отричането на изменението на климата най-силно се подкрепя от две групи - лобито на индустрията на фосилните горива и десните националисти.

През 80-те години на миналия век имаше силно екологично движение и политически консенсус по въпроса, но в последно време този консенсус е разрушен.

Общественото мнение се разколеба от агресивната кампания, провеждана от две групи - хората от индустрията на изкопаемите горива и десните националисти.

"Две силни групи обединиха усилията си по този въпрос - добивната промишленост и десните националисти. Комбинацията е издигнала текущия дебат на много по-драматично ниво от преди, в същото време, когато прозорецът ни на възможности изчезва", разказва Мартин Хултман (Martin Hultman), ръководител на едно наскоро публикувано в Environmental Sociology проучване в Норвегия (възпроизвеждащо аналогично изследване в САЩ) на Центъра за изследване на изменението на климата (CEFORCED).

"Трябва да разберем вида на реакциите и ежедневните отричания, които обясняват защо не вземаме сериозно парниковия ефект - дори когато видим последиците пред очите си".

Връзката между десния национализъм и отричането на изменението на климата е документирана в миналото. В Съединените щати, където дениалистите (отрицателите) на климатичните промени са особено успешни, корпорациите за фосилни горива намират надежден съюзник в дясно, достигайки най-високата си точка с избора на Доналд Тръмп, който обеща да възроди въгледобивната промишленост на всяка цена.

Това, че консервативните бели мъже в САЩ са по-склонни да отрекат антропогенното глобално затопляне, е добре документирано, както и разпространението на това отрицание през последното десетилетие.

Pew Research извърши обширно проучване на мнения, свързани с изменението на климата в САЩ, и документира ясното разделение между републиканци и демократи по въпроса за глобалното затопляне. Проучването на Pew показа и  разделението по пол в скептицизма на изменението на климата, като мъжете в много страни са много по-малко склонни да приемат изводите на науката за климата.

Но САЩ не са единственото място, където климатичните дениалисти превземат общественото мнение. Хултман споменава администрацията на Тръмп като добър пример, но добавя, че подобни тенденции се появяват и на други места.

"Тези страни са все по-важни. Виждаме го в Дания и Норвегия, във Великобритания с UKIP и Националния фронт във Франция. Но и в Швеция, със шведските демократи, които подложиха под съмнение изводите на SMHI (шведския метеорологичен и хидрологичен институт), тяхното отхвърляне на Парижкото споразумение и на законите за климата, както и от оценката им за климатичния дениалист, Вацлав Клаус като герой - борец за свобода", коментира Хултман.

Според Мартин Хултман съществуват сериозни причини за отричането на изменението на климата и защо е толкова трудно да се вземат предвид изводите на климатичната наука.

"Около 80% от цялата енергия, която се купува и продава в света, е петрол, въглища или газ. Световната икономика работи с този вид енергия, която в същото време унищожава нашето местообитание. Това прави изследванията на климатологията проблематични, защото това означава, че мнозина в Швеция и в други страни, които използват тези ресурси, за да поддържат своя начин на живот, трябва да променят начина си на живот и много от най-мощните компании в света ще трябва да променят своя бизнес модел. В същото време по-щадящият климата начин на живот включва много от това, което много от нас ценят. Например, повече време за общуване, повече контакт с природата, по-добро здраве и по-малко стрес", коментира Хултман за шведския Сhalmers.

Чрез изследователския проект на Хултман за уникална международна платформа за сътрудничество за изследване на отричането на изменението на климата на Центъра за изследване на изменението на климата (CEFORCED), се свързват около 40 от най-големите световни експерти в областта. Важна основа на проекта е широката, интердисциплинарна гледна точка на отричането на изменението на климата, свързвайки различни дисциплини като геополитиката, екологичната психология, технологичната история, екологичната социология, джендър изследванията, екологичната история, енергийната политика и технологиите и научните проучвания.

Вече има много, а и се очакват още публикувани данни по тази тема през следващите години. За дениалистите е достатъчно да знаем, че една от групите, в които отричането на глобалното затопляне е най-силно, са белите мъже супермачисти. Това би трябвало да замисли другите, които считат скептицизма за разумна позиция.

Има и в известен смисъл положителни тенденции - едно ограничено проучване установи, че 17% от бившите дениалисти на изменението на климата са променили мнението си отчасти поради доверие в хората около тях. Когато вашите "скептици" се окажат нацисти - факлоносци, вероятно ще е трудно да приемете, че са рационални точно по този въпрос.

Най-важното
Всички новини