Колко живот имат нестабилните елементи на Периодичната таблица

В търсене на "острова на стабилността"

НаукаOFFNews Последна промяна на 05 март 2019 в 00:00 7610 0

За да създадат нови елементи и да изучат химията на най-тежките атоми на периодичната таблица, изследователите от Центъра за тежки йонни изследвания на GSI Helmholtz в Дармщат, Германия, използват този апарат, за да създадат лъчи от йони, които учените след това разбиват в други елементи. Кредит: GSI Helmholtzzentrum für Schwerionenforschung GmbH/Jan Michael Hosan 2018

В периодичната таблица повечето елементи имат поне една стабилна форма. Но други имат само нестабилни форми, които се разпадат, като излъчват радиация и се трансформират в различни елементи, докато станат стабилни. Периодът на радиоактивен разпад е известен като период на полуразпад на елемента, като времето, необходимо на една проба от елемента, да бъде намалена наполовина.

Общо взето елементите след урана, колкото по-далеч от него са в периодичната таблица - колкото по-голям е техният атомния номер - толкова по-малко време остават стабилни. Периодът на полуразпад на нестабилните елементи варира с близо 30 порядъка. За сравнение, диаметърът на Млечния път е с около 30 порядъка по-голям от ширината на ДНК спиралата.

Графиката по-долу, публикувана в Science News, показва времето, необходимо за изотопа с най-дълъг живот - форма с един и същ брой протони, но различен брой неутрони - на всеки от нестабилните елементи да се разпадне. (Тези периоди на полуразпад не са точни числа). Дори когато са нанесени на логаритмична скала, бисмутът, най-дълготрайният нестабилен елемент е изключен поради прекалено голямото разстояние на графиката.

Ще бъдат ли открити всички бъдещи елементи с по-кратък период на полуразпад? Учените не са толкова сигурни. Те очакват да достигнат до теоретичния „остров на стабилност“, където периодът на полуразпад ще доведе до забавяне на тенденцията. Тези елементи могат да продължат няколко секунди или един ден.

Никой не знае какви свойства ще имат и могат ли тези елементи да помогнат на учените да научат повече за това как един атом - и следователно, цялата материя - се задържа компактна. И затова учените продължават да търсят все по-тежки атоми, надявайки се да се приближат до легендарния бряг на острова.

Периодът на полуразпад на нестабилните елементи на периодичната таблица

Тази графика изобразява продължителността на живота или периода на полуразпад на нестабилните елементи на периодичната таблица (в синьо) в логаритмична скала. Включени са данни за най-дълготрайната форма на всеки елемент или за изотопа, както и познати сравнения (в зелено).

Кликнете за по-голямо изображение.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !