Компания за ракети, отпечатани на 3D принтер, получи стартова площадка (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 21 януари 2019 в 00:09 5919 0

Илюстрация на художник за планираното развитие на Space Relativity в историческия стартов комплекс 16 в Кейп Канаверал, Флорида. Кредит: Space Relativity

Стартъп компанията Relativity Space, която планира да пусне космически ракети, почти изцяло отпечатани на 3D принтер, най-накрая получи разрешение от американските военновъздушни сили да изстреля 3D-отпечатаната си ракета Teran 1 от историческия стартов комплекс 16 в Кейп Канаверал, Флорида, съобщи Spaceflight Now.

Relativity Space е частна компания за космически технологии със седалище в Лос Анджелис, Калифорния, основана през 2015 г. от хора, напуснали SpaceX и Blue Origin.

„Ние сме четвъртата компания след SpaceX, ULA и Blue Origin, с работеща стартова площадка, така че се присъединяваме към елитна група от други космически компании в Кейп Канаверал. Наистина сме развълнувани", коментира Тим Елис (Tim Ellis), съосновател и главен изпълнителен директор на компанията.

Тази седмица компанията обяви, че има споразумение с военновъздушните сили на САЩ, което ще ѝ позволи да стартира ракетите си от нос Кейп Канаверал, комплекс LC-16, който американските военновъздушни сили използваха през 80-те години. Мястото не е използвано от 1988 г. и според договора, ако компанията успее да премине през екологични и други прегледи и изстрелва редовно ракетите си от този обект, ще може да удължи споразумението до 20 години, уточнява Quartz.

Relativity Space има наистина амбициозни планове - компанията възнамерява да отпечата ракета изцяло на своя революционен, работещ с  метал Stargate 3D принтер с размер на сграда и след това да я пусне в орбита. В дългосрочен план според официалния сайт компанията планира да отпечатва 3D ракети на Марс.

3D принтер на Space Relativity с прототип резервоар за гориво. Кредит: Space Relativity

Изграждането на космически ракети на 3D принтер теоретично е много по-просто и ще позволи създаването на ефективни конструкции с висока скорост на производство.

Иновативните методи за печат, според Тим Елис, ще намали броя на частите от сто хиляди до хиляда, с което компанията се надява да намали разходите за пускането на малки спътници, което от своя страна ще доведе до нови инвестиции в космоса.

Илюстрация на ракетата Terran 1. Кредит: Space Relativity

За отпечатването на първата планирана ракета носител на компанията Terran 1 са нужни само 60 дни. Ракетата ще бъде на метаново гориво и ще може да извежда малки орбитални спътници до края на 2020 година. 

Двустепенната ракета Terran 1, задвижвана от двигателите Aeon на Relativity, ще бъде висока около 33 метра и ще може да превозва до 1250 килограма полезен товар при полет до ниска околоземна орбита. Носещият капацитет на Terran 1 до слънчева синхронна орбита на надморска височина от около 500 км е около 900 килограма.

Сега Space Relativity се фокусира върху проектирането и строителството на нова площадка и наемането на повече членове от екипа, който наскоро нарасна от 14 на 60.

Space Relativity смята да предложи на клиентите си цена около 10 милиона долара за старт.

Кредит: Relativity Aeon Engine Epic

Възможността за използване на съществуващия стартов комплекс ще позволи на Relativity Space да спести около четири години, които биха отишли ​​да изградят своя собствена стартова площадка от нулата.

Преди това комплексът LC-16 е използван за космическите мисии Apollo и Gemini, както и за пускането на балистични ракети Titan и Pershing.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !