Костите ни могат да се възстановяват много по-бързо благодарение на нанообвивки

Никола Кереков Последна промяна на 20 януари 2016 в 09:00 5961 0

Дали един ден ще имаме биомеханични части на тялото, които не са подвластни на болести и травми и дори могат да се регенерират? Засега това е все още в сферата на научната фантастика, но редовно се появяват големи открития в областта на медицинските науки, които предполагат, че такова бъдеще наистина е възможно един ден - такъв пример е новата терапия на основата на нанообвивки, разработена от екип от Университета на Мичиган в САЩ, които са докладвали в Gizmag.

Вместо да се използват чужди клетки или молекули, за да ремонтират или регенерират увредена костна тъкан, новата техника използва полимерни нанообвивки - микроскопични капсули в тялото - които да доставят микроРНКи директно на мястото на травмата. След като тези капсули започнат да се разграждат, микроРНК молекулите се освобождават и инструктират околните клетки да включат техните естествени механизми за изграждане на кост и зарастване. Това е аналогично на появата на управителя на даден строителен обект на място, където се е случил инцидент, който инструктира своите работници да се върнат на работа и да възобновят строителния процес.

Има няколко ключови предимства на тази нова технология. От една страна, нанообвивките са проектирани да се разграждат бавно, отделяйки постепенно микроРНК молекулите, като така може да се поддържа възстановителния процес, който може да трае за месец или дори повече. От друга страна, процесът използва собствените клетки на тялото, вместо да се използват външни терапевтични агенти - метод, който понякога може да предизвика отхвърляне на клетки и дори тумори в областта на травмата.

Това е важно, тъй като теоретично нашите кости имат всичко необходимо, за да се поддържат здрави и устойчиви, просто този процес не винаги се извършва по правилния начин и това може да доведе до задълбочаване на травми, кариеси или остеопороза. Чрез доставката на микроРНКи, които да поемат контрола над процеса, учените се надяват да осигурят продължителна и пълна поправка на уврежданията.

Освен това, тези специални нанообвивки улесняват значително проникването на тези микроРНКи през клетъчните мембрани, което им позволява веднага да започнат да подават заповеди. "Тази нова технология, над която работим отваря много врати за нови терапии с използване на ДНК и РНК в регенеративната медицина и дава възможност да се справим и с други сериозни заболявания при хората," коментира водещия автор на изследването Питър Ма (Peter Ma).

Въпреки че тази методика засега е била тествана само при мишки, учените се надяват, че същия подход би проработил и при хора. В крайна сметка, тази регенеративна терапия може да се използва при пациенти очакващи костна операция или поправка на става или дори тези с кариеси (самият Ма е професор по дентална медицина).

Растежа и образуването на ново висококачествено костно вещество на точно определени места в организма остава много сериозно предизвикателство, което прави новото изследване на Мичиганския университет изключително обещаващо. Мишките използвани при проучването са страдали от състояние, подобно на остеопороза и като се вземе предвид, че по последни изчисления около 75 млн. човека са засенгати от остеопороза само е Европа, САЩ и Япония, това означава, че много животи могат да бъдат променени към по-добро от подобна терапия.

Изследването на учените е било публикувано в Nature Communications.

Източник: Science Allert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !