Кучетата обработват числа, използвайки същата част от мозъка си като хората (видео)

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 20 декември 2019 в 14:14 2848 0

Кредит Скрийншот от видеото

Когато става дума за числа, има неща, които са вродени, като например способността ни да преценим колко предмета виждаме. 

Тази способност имат дори новородените бебета, които могат да направят разлика между същото и различно количества предмети, но се оказва, че това не е само човешко умение. 

Подобна сетивност към числата, която не включва абстрактно мислене или учене се нарича "numerosity" ("числовност") и се среща в животинското царство от маймуни, през риби до пчели, се съобщава в ново изследване в Biology Letters.

С помощта на кучета, екип учени от Университета Емъри открива, че частите от мозъка, отговорни за числовността, са останали едни и същи при хората и кучетата още преди те да поемат по различни еволюционни пътища преди около 90 - 100 милиона години.

"Стигнахме до източника, наблюдавайки мозъците на кучетата, за да получим пряка представа какво правят невроните им, когато видят различен брой точки", обяснява когнитивният психолог Лорън Олет (Lauren Aulet). "Това ни позволява да избегнем слабите моменти на предишните изследвания на поведението на кучета и някои други видове".             

Учените тренират 11 мъжки и женски кучета да влязат и седят неподвижни в работещ ЯМР. Но те не им дават инструкции какво да правят, когато вече са вътре. Това е основната разлика с предишните изследвания за възприятието на числата от животни, при които субектите са обучавани и награждавани когато правят номера, свързани с числа.

Изследователите наблюдават как мозъците на кучетата отговарят на променящ се брой точки върху екран.

При осем от единадесетте кучета, парието-темпоралният дял на мозъка реагира по-интензивно, когато отношението между променящите се точки на екрана е по-голямо, например при 2:10 срещу 4:8.  

Някои от числовните комбинации, показани на кучетата. Кредит: Aulet et al., Biology Letters, 2019

Мозъците не отговарят по същия начин когато се променя само размера и позицията на точките, но не и съотношението. 

Това доказва, че кучетата реагират специфично на разликата в количеството. Регионите в мозъците им, които се активират, са сходни на тези, които при приматите, включително и хората, отговарят за количествата, което означава, че системата ни за приблизителна оценка на числата е запазила своя нервен механизъм от някога.  

(Aulet et al, Biology Letters, 2019)
Example of the dotted screens the dogs saw. (Aulet et al., Biology Letters, 2019)

"Една от причините да можем да правим изчисления е, защото имаме фундаменталното усещане за числа, което споделяме и с други животни", обяснява Олет.

Предишните изследвания показват, че кучетата могат да броят до пет и имат основно разбиране за прости изчисления. Например могат да познаят, когато нещо не е вярно, като 1+1=1 или 1+1=3.

А това ново изследване потвърждава, че най-добрият приятел на човека има усет за количества без нарочно обучение.

"Нашите открития предполагат, че способността да се представя числовност и механизмите, подкрепящи тази система са дълбоко съхранени през времето на еволюцията, може би играейки роля в търсенето на храна или ловуването", заключват учените. 

Източник: Science alert - Dogs Can Process Numbers, And They Use The Same Brain Parts We Do

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !