05 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Лъвовете са пред същите заплахи от изчезване като котките от Ледниковия период

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 12 май 2017 в 09:46 46190
Снимка: University of Sussex

Две големи котки - африкански лъв и борнейския димен леопард, са изправени пред изчезване поради загуба на плячка. Липсата на храна е била фактор седем други големи котки, между които съблезъбият тигър, да изчезнат в края на последния Ледников период. Тази тенденция продължава, което заплашва и съвременните големи котки, предупреждават учени.

Ако храната на тези хищници продължи да намалява, това ще се добави към други ограничения като загубата на местообитание. Заключенията са резултат от проучване на университетите в Съсекс и Оксфорд, публикувано в списание Ecography.

Д-р Крис Сандъм (Chris Sandom) от университета, коментира: "Смятам, че това добавя допълнителен натиск върху тези животни. Те вече страдат силно от други конфликти с хората". Урокът от миналото е, че дори големите котки от Ледниковия период да оцелеят при конфлитите си с хората и променящия се климат, те едва ли ще има какво да ядат. 

Снимка: University of Sussex

"Намираме се в непрекъснато намаляване на големите, вълнуващи животни. Тези харизматични хищници са изправени пред непрекъсната заплаха, започнала с Ледниковия период и продължаваща до ден днешен и ние трябва да обърнем тази тенденция", добавя Сандъм пред ВВС News.

Проучването, в което той участва, е било първоначално насочено към причините за изчезването на седем големи котки - четири различни вида съблезъби котки, пещерен и американски лъв, и американски гепард. Учените откриват, че ако животните бяха оцелели до наши дни, те биха загубили повечето от своята плячка, отчасти поради влиянието на човека.

След това изследователите обръщат поглед върху съвременните големи котки и състоянието на тяхната плячка. Ако всички видове плячка, които в момента са считани под заплаха, наистина изчезнат, тогава лъвовете от Източна Африка и борнейският димен леопард ще се окажат в същото състояние с роднините си от Ледниковия период. Същото ще важи за някои популации от тигри, леопарди и гепарди.

"Афоризмът, че онези, които не успеят да се поучат от историята, са обречени да я повторят, изниква в ума когато се наблюдава колко много от улова на лъвовете в Източна Африка и димните леопарди в Индо-малайзиския регион изглежда е поел по пътя към изчезване като техните роднини в региони, които вече са били изобилни", коментира проф. Дейвид Макдоналд, директор на Wildlife Conservation Research Unit към Университета в Оксфорд.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.