Лекарство срещу Алцхаймер естествено регенерира зъбите

Наука ОFFNews Последна промяна на 11 януари 2017 в 11:10 15103 1

Едно лекарство за болестта на Алцхаймер може да сложи край на пломбите, след като учени откриха, че то предизвика натрупване на плътна костна тъкан - дентит - в зъбите и потенциално може да запълни повредите в зъбите, съобщи IFLScience.

Пълният текст на доклада е публикуван в списание Scientific Reports.

Изследователи от Лондонския кралски колеж установиха, че Tideglusib, лекарство, разследвано като потенциално средство за лечение на Алцхаймер, стимулира стволовите клетки в пулпата на зъбите, така че да се изгради нов дентин - минерализиран слой под емайла. Зъбите могат естествено да натрупват отново дентин, но само много тънък слой, достатъчен за защита на пулпата, който не е достатъчен за изграждането на функциониращ зъб.

Tideglusib изключва ензим, известен като GSK-3, който потиска допълнителното образуване на дентин, обяснява ZMEScience.

Екипът показа, че накисната в лекарството биоразградима гъба, поставена в кухината предизвиква растежа на дентина и поправя повредата в рамките на шест седмици. С течение на времето, гъбата разгражда и се заменя с новосинтезиран дентин, стимулирайки собствените стволови клетки на зъба. Тъй като този метод насърчава организма да се самолекува, той ще отстрани много от проблемите на съвременните технологии.

"Простотата на нашия подход го прави идеален като клиничен дентален продукт за естествено лечение на големи кухини, като предоставя както защита на пулпата, така и възстановяване на дентина", - заяви професор Пол Шарп (Paul Sharpe) от Стоматологичния институт към колежа и водещ автор на изследването.

"Освен това, фактът, че лекарството вече е тествано в клинични проучвания за лечение на болестта на Алцхаймер се осигурява реална възможност това лечение на зъбите бързо да се въведе в клиниките" - допълва професорът.

Без пълнител

Зъболекари в момента лекуват кухини чрез запълването им с изкуствен цимент или базирани на калций и силиций продукти. Пломбите са много ефективен начин за ремонт на големи кухини, но техните материали не се разпадат, така че зъбът не може да регенерира сам своите минерални слоеве. Те също така са порести, създават условия за инфекции, а и често се налага да бъдат заменяни многократно. И в двата случая, зъболекарите трябва да отстранят по-голяма област от засегнатата, а след това да я запълнят обратно. След няколко такива процедури, може да се наложи и зъбът да бъде изваден.

Tideglusib предлага нова алтернатива, която може да стане важна стъпка в прогреса на стоматологична помощ.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12090

1

Ivan Nikolaev

12.01 2017 в 11:40

Tooth repair mechanisms that promotes dentine reinforcement of a sponge structure until the sponge biodegrades, leaving a solid dentine structure. In 2016 it was successfully trialled for permanently filling 0.14mm holes in mouse teeth