25 септември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Лекция: „Епигенетика – сравняване на хроматиновата организация в соматични клетки и сперматозоиди“

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 31 май 2016 в 08:45 29490
Свързани новини

На 1 юни 2016 г. от 12:00 ч. в заседателната зала на Института по биология и имунология на размножаването „Акад. Кирил Братанов” (ИБИР) при БАН (бул.„Цариградско шосе“ 73), ще се проведе лекция на тема „Епигенетика – сравняване на хроматиновата организация в соматични клетки и сперматозоиди“.

Гост-лектор ще бъде доц. д-р Георги Милошев, ръководител на Лаборатория по молекулярна генетика на дрожди към Институт по молекулярна биология „Румен Цанев“-БАН.

Интегритетът на ДНК в сперматозоидите е особено важен елемент за предаването на бащината генетична информация в плода. Трябва да се подчертае, че организацията на спермалния хроматин е уникална и е с крайно специализирана функция.

Необходимостта от висока подвижност изисква спермалният хроматин да бъде здраво компактизиран, което се постига чрез заместване на хистоните с протамини. Поради това заместване се считаше, че епигенетичният ефект на хроматина на сперматозоида е крайно ограничен. Нарушената хроматинова организация на оплождащия сперматозоид, обаче, може да има драматичен негативен ефект при развитието на фетуса. Нещо повече, неправилно организираният спермален хроматин е подозиран като причина за изявата на множество заболявания включително безплодие, дължащо се на мъжки фактор, както и за нарушена ембриогенеза.

За да хвърлим светлина върху тези проблеми ние изследвахме и сравнихме хроматиновата организация на нормални и патологични сперматозоиди. Обект на изследването бяха количеството на остатъчните хистони, организацията на висшите хроматинови структури и количеството ДНК, сравнени с резултатите от ин витро процедури. Нашите резултати показват връзка между интегритета на спермалния хроматин и оплодителната способност на сперматозоидите. Изводът е, че стабилното предаване на епигенетичните черти е необходимост за развитието на ембриона и поколението. Разбирането на контрола на тези процеси има пряко отношение към човешкото здраве и репродукция.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.