Личностните промени влияят на формата на тялото

Наука ОFFNews Последна промяна на 06 юни 2016 в 15:32 4808 0

Кредит www.uniprot.org

Рибките, които развъждат като се селектират по-смелите или по-срамежливите, показват съответстващи промени в тяхната форма на тялото и движенията им. Това говори, че личностните промени засягат други привидно несвързани черти.

Резултатите могат да бъдат полезни в животновъдството, контрола върху вредителите и изследванията на сложни човешки поведения.

Изследването на учени от Университета на Северна Каролина (САЩ). е публикувано в Animal Behaviour.

За експеримента изследователите разделили аквариумни риби зебра Danio rerio на две групи в зависимост от адаптацията им към нови условия. Групата на "смелите риби" се формира от тези, които свикват за около 50 секунди в непозната среда, а "срамежливите" абсорбирани - за повече от 3 минути. Групите се изолират една от друга, за да се кръстосват само в рамките на групата и създадат потомство с определен темперамент, разказва Science Daily.

Поколението на "смелите риби" се характеризира с висока устойчивост на стрес, но се появили и други особености - рибите имали по-удължено тяло с разширяваща се опашка. Те се движат по-бързо и реагират на дразнители по-бързо. Потомците на "срамежливите" риби имат не толкова гладко тяло и се държат по-пасивно в ситуация на опасност. 

Според водещия автор Брайън Лангерханс (Brian Langerhans), корелацията може да обясни отчасти с плейотропията.

"Смятаме, че плейотpопията или паралелното действие на един ген върху две или повече фенотипни черти, може да обясни връзката между личността и локомоцията (начинът на придвижване - бел.ред.). От друга страна, връзката между личността и формата на тялото отразява неустойчиво съотношение, което едва ли е причинено от плейотропията или физическата генетична връзка. Това означава, че тези черти могат да дължат на повтарящ се естествен подбор, действащ върху комбинации от черти - ако са по-смели и по-лъскави, това ще помогне на рибите зебра да оцелеят до зряла възраст или да се чифтосат по-успешно, в резултат рибите имат тенденция да запазят тези комбинации от черти и гени" - обяснява Лангерханс.

"Това е едно от първите изследвания, свързващи личностните варианти с други черти, и мисля, че ще се появят още в следващите години", заяви Лангерханс.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !