05 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Липсата на достатъчно сън води до тревожност и депресия

Недостатъчната почивка е свързана и с опасност от затлъстяване

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 28 юли 2016 в 14:00 85400
Снимка: Lars Ploughmann/ Flickr

Продължаващо и към момента проучване от изследователи от САЩ се стреми да идентифицира връзки между липсата на сън при децата и развитието на емоционални разстройства по-късно в живота. Те вече са открили, че недостигът на почивка води до повече отрицателни емоции при най-малките, съобщава ScienceAlert!

Изследването е публикувано в сп. Sleep Medicine Reviews.

Екипът изучава зависимостта между краткосрочното емоционално въздействие на лошия сън, като чувство на умора, гняв и агресия на сутринта, и по-дългосрочния ефект, изразяващ се в развитието на депресия и тревожност.

"Ние се фокусираме върху детството, защото подобни проблеми с тревожност и депресия очевидно са пряко свързани с навиците и този модел може да предопредели по-нататъшния живот", заяви клиничният психолог Кандис Алфано (Candice Alfano) от университета в Хюстън.

За целите на изследването, екипът временно ограничава съня на 50 подрастващи на възраст между 7 и 11 години.
Те забелязали, че само две нощи лош сън са достатъчни, за да получават децата по-малко удоволствие от положителните преживявания.

Алфано и колегата му Кара Палмър (Сara Palmer) от Центъра по съня в Хюстън се нуждаят от по-продължително измерване на тези ефекти с течение на времето, докато децата порастват.

Това проучване допълва данните за зависимостта между съня и емоционална стабилност на вече публикувани изследвания, които също подкрепят извода, че недостатъчният сън повишава риска от депресия.

Тъй като системите на организма се развиват именно през детството, сънят е от решаващо значение за здравето като цяло, казват учените.

Те предполагат, че родителите трябва да приемат съня като важна част от поддържането на здравето като цяло, точно като миене на зъбите, балансираното хранене и физическата активност.

Алфано и Палмър не са единствените, които търсят в науката за съня предразположението към болести. Преглед на навиците на съня на 3000 деца в Австралия тази година установи, че недоспиването може да предизвика и синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (Attention-Deficit Hyperactivity Disorder, съкратено ADHD).

Друго изследване на щатски учени от Охайо пък открива, че липсата на сън е пряко свързана с опасността от наднормено тегло и затлъстяване при най-малките.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.