13 май 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Любопитни факти за Деня на омара

| На този ден 25 септември 53411
Снимка: Lobsterland

Днес е световният ден на омарите и в много страни шеф-готвачи ще покажат най-доброто от себе си в приготвянето на омари.

Омарите (Nephropidae, Homaridae) е семейство на големи морски десетокраки ракообразни.

Представителите на семейство омари приличат по форма на тялото си на речните раци. Истинските омари се отличават с наличието на щипки на първите три двойки на крака - много големи щипки на първия чифт крака и по-малки във втората и третата двойки.

Половият диморфизъм е силно изразен - мъжките са много по-големи от женските. Вентралната (коремната) област е добре развита и неговите сегменти и издатъци лесно се различават. Тялото на омара, както при всички ракообразни, има два слоя - екзоскелет и ектодермален епидермис, който формира черупката. Черупката периодично се сменя, позволявайки на животното да расте. 

Най-ранните фосили на омари са намерени в отложения от периода Креда. Семейството се състои от 49 съвременни и 90 изкопаеми вида.

Високо ценени като морски дарове, омари са икономически важни и често са една от най-печелившите стоки в крайбрежните райони. 

В кулинарията омарът е един от най-големите деликатеси. За храна се използва месото под черупката - в опашката, щипките, черния дроб и хайвера. От него се приготвят салати, крокети, суфле, супи или в други предястия. Готвачите кипват или приготвят на пара деликатеса като се разбира дали е готов по промяната на цвета на черупката - от син до оранжев. Това се получава от разграждането на определен протеин, благодарение на който се променя и цвета. 

Ето и някои други любопитни факти за вкусните омари.

• Според книгата на рекордите на Гинес, най-големият омар е уловен в Нова Скотия (Канада) и тежи 20,15 кг.
Продължителността на живота при мъжките е 31 години, а при женските 54 години. 
• Омарите са канибали. Когато храната е оскъдна, се знае, че ядат по-малки омари.
• Средното ниво на живака в омар е около 0,107 м.г.
• До 19-ти век, консумацията на омар не е била популярна.
• Преди години, храненето с омари се е смятало за белег на бедност.
• Това е била една от най-често консумираните храни в затворите.
• В наши дни най-скъпото ястие с омар, достига до 19 000 лв, във френски ресторант в Париж.
• Месото е голям източник на протеини, осигурявайки 28 грама протеин на чаша.
• Омарът е добър афродизиак. 


+ 0
- 10
бляяяяяяя

Каква е тази статия?
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.