Ловът на китовете в Исландия най-сетне е прекратен (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 31 юли 2018 в 00:19 4414 0

Кредит Len2040 /Flickr/CC BY-ND 2.0

Северен кит минке (Balaenoptera acutorostrata).

Ловът на китове Минке в Исландия се прекратява. След години намаляващи печалби местната китоловна индустрия спира дейността си, съобщава IFLScience.

"Това е много добра новина за китовете Минке и за Исландия", заяви Сигуренщайн Масон (Sigursteinn Masson) представител на Исландия в Международния фонд за хуманно отношение към животните (IFAW) . "Краят на китоловството на Минке ще има много положително въздействие върху далеч по-икономически жизнеспособната индустрия за наблюдение на китовете".

Говорител на IP Fisheries, основна китоловна компания в Исландия, заяви, че върху решението са полияли редица фактори. Разширението през декември миналата година на защитената зона за китове в залива Фафафлой близо до Рейкявик означаваше, че 85% от традиционно ловуваните китове сега са в защитени води.

За да продължат с китолова, рибарите трябва да се отправят далече от брега, което не се оказа особено успешно. Индустрията има квота от 262 китове, но само 6 са били уловени през юни, месец, който е бил някога най-продуктивното време за индустрията. Това е най-малкият брой уловени китове от 2003 г. насам, когато се е появил търговският китолов.

Парадоксално е, че китоловът на Минке се провеждаше предимно заради туристите, които погрешно приемат, че китовото месо представлява традиционна исландска храна. Всъщност изключително малък процент от местните хора редовно ядят месо на китовете Минке.

Туристите обаче все по-често желаят да видят китовете в океана, докато броят на тези, които предпоччитат да опитат ястие с месо от китовете Минке, е намалял доста драстично - от 40% през 2009 г. до 11% през 2017 г.

Може би защото бизнесът им е вече нерентабилен, ловците на китовете Минке се отказаха от него.

Китоловството в Исландия доведе до смъртта на около 35 000 китове от края на 19 век.

Япония, която също се занимава с китолов, има изключително съмнителен "научен" претекст, по силата на който миналото лято от японски изследователски кораби бяха убити и транжирани 333 дребни китове от вида антарктически малък ивичест кит Минке. В същото време малките аборигенни общности, които разчитат на китовете за препитание, също имат право на ненулеви китоловни квоти. Исландската и норвежката китоловна промишленост обаче отхвърлят глобалния мораториум на Международната китоловна комисия (International Whaling Commission - IWC) от 1986 г. върху търговския китолов.

Исландия не се противопостави на мораториума, но в крайна сметка напусна IWC през 1992 г. Тя се присъедини през 2002 г., но с предварителни резерви срещу решението. Търговският китолов започва през 2006 г., а през 2009 г. набира скорост като 2010 г. постига мрачен рекорд.

Новината, че ловът на китовете минке вече е прекратен, със сигурност е добра, но ловът на китове продължава. Крайно време е да се сложи край на тази остаряла жестока практика.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !