"Магическа" рамка забавя времето - или поне така изглежда (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 10 септември 2016 в 15:08 7107 0

Изобретението се нарича "Бавен танц" (Slow Dance), а тази рамка е като прозорец в друг свят, в който нещата се движат по-бавно, отколкото в нашата реалност, разказва Live Science.

Когато поставите в рамката деликатни обекти, като например листа или пера, те се разлюляват от слаб полъх, но има една малка разлика - движенията стават много бавно, с малка част от обичайните им скорост. И това става пред очите ви.

Джеф Либерман (Jeff Lieberman), създателят на "бавния танц" по-рано бе домакин на програмата на Discovery Channel "Time Warp",  научно-тематично шоу, което използва високоскоростни камери, за заснемане на ежедневни действия с до 40000 кадъра в секунда (скоростта на заснемане на нормална камера е обикновено 30 кадъра в секунда). Използвайки екстремен slow motion, шоуто изследва динамични принципи на физиката, демонстрирани от разнообразна гама от дейности - от експлозия до слагане на пиърсинг.

Либерман признава, че наблюдението на slow motion, как нещата се случват и движат по-бавно, създава усещане за чудо и позволява на зрителя да се наслаждава на красотата на движението - нещо, което бихме могли да пропуснем, ако ги гледаме в реално време, коментира изобреателят в изявление.

Променливи настройки променят възприятието за движение на обекта в кадъра.
Източник: Джеф Либерман

Изграждането на мистерията

Либерман разкри тайната на илюзията на забавения каданс. Той е създал ефекта в Slow Dance с помощта на светлини, които мигат със скорост, която е твърде бърза за човешкото око, за да може то да я регистрира. Светлинните пулсиращи трептения се включват и изключват 80 пъти в секундата и са синхронизирани с вибрациите, които вдъхват живот на обекта в рамката. Въпреки че светлинните импулси са твърде бързи, за да ги видим, те се комбинират с високоскоростна вибрации като неусетно променят последователността на движенията на изображението, променяйки начина, по който те достигат до окото и създават илюзия за движение, което изглежда като че ли се случва по-бавно от нормалното.

"Това създава странно съпоставяне, при което всичко пред очите ви потвърждава реалността на нещо, което целият ви опит ви казва, че това е невъзможно", отбелязва Либерман в изявление.


Илюзията за движение на забавен каданс продължава дори, ако зрителите докосват движещия се обект.
Източник: Джеф Либерман

Либерман изработва първата версия на "Бавен танц" като сватбен подарък за двама приятели - танцьори. Те го вдъхновяват да създаде обект, който улавя усещането за сдвоено грациозно движение в общо пространство. Ентусиазираната реакция на хората, които виждат устройството в действие го кара да направи рамката по-широко достъпна чрез кампания на Kickstarter .

Рамката Slow Dance е с размери 31,8 см/10,2 см. Има настройка за различни "честоти на кадрите" и модели на движение на обектите.

"Това е метафора за всички невидими аспекти на реалността ", заяви Либерман в същото изявление. "То изразява желанието да си напомняме, че има нещо отвъд това, което виждаме с нашите сетива", добавя той.

Кампанията Kickstarter за Slow Dance стартира на 15 август с цел да събере  70 000 долара, но намери голяма подкрепа - към 7 септември - само шест дни, преди да приключи кампанията - първоначалната целева сума е надхвърлена повече от пет пъти, достигайки над 440 000 долара. Продуктът се очаква да се появи в магазините до края на 2017 г. за $ 299.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !