Маймунската шарка се повлиява от антивирусни лекарства през 2021 г. според първо малко проучване

Ваня Милева Последна промяна на 26 май 2022 в 00:00 6308 0

Вирус на маймунска шарка
Вирус на маймунска шарка. Кредит: Pixabay

Тъкмо навреме изследователи публикуваха доклад за първата употреба на антивирусни средства като лечение на пациенти с маймунска едра шарка.

Когато започва изследването, авторите са проучвали заболяване, рядко срещано извън Западна и Централна Африка и до голяма степен игнорирано както от учените, така и от широката общественост. Сега докладът им е публикуван в момента, когато хората се питат дали това ще бъде следващата пандемия.

Настоящата вълна от инфекции с маймунска едра шарка в Европа, Америка и други страни не е първият път, когато този ортопоксвирус напуска Африка през последните години, но това е най-голямото огнище.

Между 2018 и 2021 г. обаче седем пациенти са били диагностицирани с маймунска шарка във Великобритания и те са включени в новото проучване, публикувано в The Lancet Infectious Diseases. То показва, че някои антивирусни лекарства могат да помогнат за намаляване на симптомите и колко дълго време човек е заразен, но авторите предупреждават, че размерът на извадката е твърде малък, за да се направят твърди заключения относно ефективността на лечението.

Маймунската едра шарка се среща при различни африкански животни (обикновено не са маймуни) и най-често преминава в хората чрез ухапвания или драскотини от животни или употреба на диви животни за храна. Предаването от човек на човек става при близък контакт. Симптомите на болестта изглеждат подобни на варицела и едра шарка, но могат да бъдат и смъртоносни. Между 1-10 процента от заразените хора умират, но за щастие щамът, който се разпространява в момента в поне 12 страни, е сред по-малко смъртоносните.

Случаите, обхванати в статията, включват първия записан пример за предаване в болница и първите две предавания в домакинство извън Африка. Всичките седем пациенти са поставени в изолация и всички са се възстановили напълно, донякъде предвидимо, тъй като всички са били заразени с по-малко опасния западноафрикански щам. Болниците са лекували четирима от пациентите с бринцидофовир (brincidofovir) или тековиримат (tecovirimat). И двете лекарства са антивирусни средства, разработени като защита срещу едра шарка след нейното унищожаване, в случай че биотерористи се опитат да върнат вируса, който уби повече хора от всяка друга инфекциозна болест.

Вирусът на маймунската едра шарка е толкова тясно свързан с вируса на едрата шарка, че ваксината срещу едра шарка е 85% ефективна срещу него, така че използването на лекарствата има смисъл.

Възможностите за потвърждаване на ефективността на едното и другото лекарство срещу самата едра шарка за щастие са били нулеви извън лабораториите след изобретяването на лекарствата, така че тяхната ефективност е установена отчасти срещу маймунска шарка при животни.

Знаем, че не всички лекарства, които действат на животните са ефективни и при хора, така че същото може да важи и за бринцидофовир. Тримата пациенти, лекувани с това лекарство, не показват по-добър процент на възстановяване от другите, а също така показват повишени чернодробни ензими.

Тековиримат е даден само на един пациент, така че фактът, че е имал най-малко лезии и се е възстановил най-бързо сред седемте, може да е съвпадение. Но пациентът е прекарал 10 дни в болница, в сравнение със средно 27 за останалите, и също така не е имал странични ефекти. Въпреки това, един от пациентите, които не са получавали антивирусни лекарства, е излязъл след 13 дни, така че определено са необходими повече данни.

„Въпреки че това последно огнище е засегнало повече пациенти, отколкото сме срещали преди във Великобритания, исторически маймунската шарка не се е предавала много ефективно между хората и като цяло рискът за общественото здраве е нисък“, отбелязва водещият автор д-р Хю Адлер (Hugh Adler) от Университета в Ливърпул.

Справка: Clinical features and management of human monkeypox: a retrospective observational study in the UK
Hugh Adler, Susan Gould, Paul Hine, Luke B Snell, Waison Wong, Catherine F Houlihan et al.
The Lancet Infectious Diseases, Published:May 24, 2022 DOI:https://doi.org/10.1016/S1473-3099(22)00228-6

Източник: Treating Monkeypox With Antiviral Drugs Could Shorten Symptoms, Says First Small Study, IFL Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !