08 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

"Маймунският процес": На 5 май 1925 г. е арестуван учител, преподавал теорията на Дарвин

| На този ден 05 май 89010
Уилям Дженингс Брайън (седнал вляво) е разпитан от Кларънс Сюард Дароу, по време на процеса на щата Тенеси срещу Джон Томас Скоупс, 20 юли 1925 г. Този понеделник следобед, поради екстремната жега, съдия Раулстън премества съдебното производство на открито. Сесията се провежда на платформа, издигната пред съдебната палата. Адвокатите на Скоупс (Джон Р. Нийл, Артър Гарфийлд Хейс и Дъдли Фийлд Малоун) се виждат седнали вдясно. Един от мъжете вляво, с гръб към фотографа, изглежда е Скоупс. Съдебните репортери са седнали на масата. Кредит: Wikimedia Commons

На тази дата 24-годишният учител и футболен треньор Джон Скопс е ​​арестуван в Дейтън, Тенеси. Два месеца по-късно се провежда скандалното дело "Тенеси срещу Джон Томас Скоупс", по-известно като "Маймунския процес". 

Джон Скоупс е обвинен в нарушаване на закона на Бътлър.

Малко преди това, същата година, в Дейтън по инициатива на един фермер и християнски фундаменталист, Джон Бътлър, се провежда среща на местните лидери, за изработването на нов щатски закон, Закона за Бътлър, който прави незаконно преподаването на теорията на Дарвин за еволюцията в държавни училища.

Законът забранява преподаването във всяка финансирана от щата Тенеси образователна институция „всяка теория, която отхвърля историята на Божественото сътворение на човека, както ни учи Библията и вместо това учи, че човекът произлиза от животни от по-нисък порядък". Виновният го чака глоба от 100 до 500 долара.

Процесът е бил умишлено организиран с цел привличане на публичност в малкия град Дейтън. Скоупс не е сигурно дали някога е преподавал еволюция, но е бил обвинен умишлено, за да може делото да има подсъдим.

Джон Скоупс. Кредит: Wikimedia Commons

Процесът изпълнява целта си да привлече внимание, в Дейтън се стичат репортери от всички щати, за да отразяват прочутите адвокати. Уилям Дженингс Брайън, трикратен кандидат за президент и бивш държавен секретар, представя обвинението. Скоупс е представен от група адвокати, водени от известния адвокат Кларънс Дароу. Те дори се опитват да привлекат Хърбърт Уелс в екипа на защитата, но той отказва, обосновавайки се, че не познава съдебното производство дори в родната си Великобритания.

Процесът демонстрира разкола сред американските християни между фундаменталистите, които настояват за буквален прочит на всяко изречение от Библията, и модернистите, които смятат, че еволюцията не противоречи на религията. По този начин делото се превръща и в богословски спор, и в спор за това дали в училищата трябва да се преподава съвременна наука.

След осемдневен процес на журито му трябвати само девет минути, за да произнесе присъдата: „виновен“. Скоупс е осъден на глоба от 100 долара (еквивалентно на 1500 долара през 2019 г.). Адвокатите на Скоупс подават жалба. Върховният съд на Тенеси не признава правотата на Скоупс, но отмени присъдата по технически причини: журито не е определило размера на глобата, а самият съдия не може да наложи глоба над 50 долара, а Законът на Бътлър изисква глоба от поне 100 долара.  

Съдията Раулстън налага глобата, преди Скоупс да получи възможност да каже нещо за това, защо съдът не трябва да му налага наказание и след като му е обърнато внимание на грешката на съдията, подсъдимият говори за първи и единствен път в съда:

"Ваша чест, чувствам, че съм осъден за нарушаване на несправедлив закон. Ще продължа и в бъдеще, както в миналото, да се противопоставям на този закон по какъвто и да е начин. Всяко друго действие би нарушило моя идеал за академична свобода - тоест да преподавам истината, гарантирана в нашата конституция, на личната и религиозната свобода. Мисля, че глобата е несправедлива".


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.