Малък пластир за непрекъснато ултразвуково изследване на вътрешните органи (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 03 август 2022 в 00:01 2700 0

Инженерите от Масачузетския технологичен институт са разработили лепенка, която създава ултразвукови изображения на човешкото тяло. Устройството с размерите на марка се залепва за кожата и може да осигурява непрекъснато ултразвуково изобразяване на вътрешни органи в продължение на 48 часа. Кредити: Felice Frankel

Устройство, проектирано от изследователи от Масачузетския технологичен институт, може да изобрази вътрешните органи на потребител до 48 часа, дори когато този човек тренира, стига да остане свързан към оборудването за визуализация.

Изследователи са разработили малък самозалепващ се пластир, който може да извършва непрекъснато ултразвуково сканиране на носещия го в продължение на до два дни, съобщава статия, публикувана в списание Science. Устройството, разработено от изследователи от Масачузетския технологичен институт, би могло да позволи на лекарите да наблюдават вътрешните органи на пациентите в продължение на определен период от време, без да е необходим квалифициран специалист по ехография - въпреки че сегашният дизайн не е оборудван за безжичен пренос на данни и затова трябва да остане свързан с оборудване за визуализация.

Пластирът е "значителен пробив към мобилното и амбулаторно ултразвуково изобразяване", заявява пред The Guardian Наншу Лу (Nanshu Lu), инженер по биомедицина в Тексаския университет в Остин, който не е участвал в работата.

"Без да се нуждаят от специалист ехографист, носимите и достъпни ултразвукови сензори биха разкрили много бъдещи възможности, като например изобразяване на сърцето по време на стрес тест с физически упражнения, изобразяване на белите дробове в домашни условия за ранно откриване на пневмония и много други."

Пластирът, който е с размерите на пощенска марка, се състои от ултразвукова сонда и гелообразен слой, който помага за предаването на ултразвука и залепването на устройството към кожата. В своето проучване изследователите прикрепват и оставят устройствата върху 15 души в продължение на 48 часа. Съавторът на изследването Сяою Чън (Xiaoyu Chen), който също опитал да носи лепенката толкова дълго, споделя пред Wired: "Забравих, че е там".

Данните, събрани от устройствата, позволяват на екипа да изобрази свързаните с тренировките и други дейности промени във формата на кръвоносните съдове, мускулите, сърцето и белите дробове, наред с други области.

Въпреки че сегашният дизайн все още трябва да бъде свързан с традиционното ултразвуково оборудване, един ден технологията може да бъде превърната в напълно дистанционно устройство. Работата на екипа на Масачузетския технологичен институт "е много вълнуваща", казва пред Wired Лорънс Ле (Lawrence Le) от Университета на Алберта, който не е участвал в изследването. "Мисля, че в бъдеще е възможно тези данни да бъдат изпращани по безжичен път".

Съавторът на изследването Сюенхъ Джао (Xuanhe Zhao) посочва в изявление за пресата, че екипът си представя "няколко лепенки, залепени на различни места по тялото, и лепенките ще комуникират с вашия мобилен телефон, където алгоритми с изкуствен интелект ще анализират изображенията при поискване. . . . Вярваме, че сме открили нова ера в областта на носимите устройства за визуализации: С няколко лепенки върху тялото си ще може да видите вътрешните си органи."

Справка: Bioadhesive ultrasound for long-term continuous imaging of diverse organs
Chonghe Wang, Xiaoyu Chen, Mitsutoshi Makihata, Hsiao-Chuan Liu, Tao Zhou and Xuanhe Zhao
SCIENCE, 28 Jul 2022, Vol 377, Issue 6605, pp. 517-523
DOI: 10.1126/science.abo254

Източник: Small Wearable Patch Performs Continuous Ultrasound, THE SCIENTIST

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !