„Марс не е мъртъв“ - има активни вулкани!

Доказателствата за вулканична активност на Марс увеличават възможността за условия за живот

Ваня Милева Последна промяна на 10 май 2021 в 07:00 13379 0

Скорошен експлозивен вулканичен депозит около пукнатина на системата Cerberus Fossae. Кредит: NASA/JPL/MSSS/The Murray Lab

Нови наблюдения разкриват, че на Марс все още може да има вулканична активност, което увеличава шансовете за намиране на микробен живот под повърхността на Марс и сега.

Доказателствата за скорошната вулканична активност на Марс показват, че изригванията вероятно са се случили през последните 50 000 години, според ново проучване на изследователи от лабораторията за изследване на Луната и планетите към Университета на Аризона и Планетарния научен институт.

Повечето вулкани на Червената планета са възникнали преди между 3 и 4 милиарда години, като по-малки изригвания на изолирани места продължават може би допреди 3 милиона години. Но досега нямаше доказателства, които да показват, че Марс все още може да е вулканично активен.

Използвайки данни от спътници, обикалящи около Марс, изследователи откриват неизвестно досега вулканично находище.

Подробности за това откритие са публикувани в списание Icarus.

„Това може да е най-скорошния вулканичен депозит, документирано досега на Марс“, заявява водещият автор на изследването Дейвид Хорват (David Horvath). "Ако трябва да сбием геоложката история на Марс в един ден, това щеше да се случи в последната секунда".

В резултат на изригването на вулкана се е образувало гладко тъмно отложение с ширина 13 км обкръжаващо 32-километровата вулканична цепнатина.

„Когато за първи път забелязахме този депозит, разбрахме, че това е нещо специално“, разказва съавторът Джеф Андрюс-Хана (Jeff Andrews-Hanna), доцент в лабораторията за изследване на Луната и планетите към Университета на Аризона и старши автор на изследването. „Депозитът не приличаше на нищо друго в региона и дори на целия Марс, и по-скоро приличаше на структури, създадени от по-стари вулканични изригвания на Луната и Меркурий.“

По-нататъшно изследване показа, че свойствата, съставът и разпределението на материала съвпадат с това, което се очаква за пирокластично изригване - експлозивно изригване на магма, причинено от разширяващи се газове, както при отварянето на разклатена кутия газирана вода.

По-голямата част от вулканизма в района на равнината Елизиум (Elysium Planitia) и на други места на Марс се състои от лава, течаща по повърхността, подобно на неотдавнашните изригвания в Исландия и Хавай. Въпреки че има многобройни примери за експлозивен вулканизъм на Марс, те са били отдавна. Този депозит обаче изглежда различен.

„Тази структура покрива околните потоци от лава и представлява относително свежи и тънки отложения от пепел и скали, представящи различен стил на изригване от предварително идентифицираните пирокластични структури“, обяснява Хорват. „Това изригване би могло да изхвърли пепел на около 10 км в атмосферата на Марс. Възможно е тези видове отлагания да са по-често срещани, но да са ерозирали или заровени".

Мястото на неотдавнашното изригване е на около 1600 километра от спускаемия апарат на НАСА InSight, който изучава сеизмичната активност на Марс от 2018 г. Установено е, че в района около Cerberus Fossae и неотдавнашната работа предполагат възможността те да се дължат на движението на магмата дълбоко под земята.

„Младата възраст на този депозит със сигурност увеличава възможността все още да има вулканична активност на Марс и е интригуващо, че последните марсиански трусове, открити от мисията InSight, се разпространяват от източник в Cerberus Fossae“, отбелязва Хорват.

Всъщност екипът изследователи прогнозира, че това е вероятно място за "марсотресения" няколко месеца преди космическият апарат InSight на НАСА да кацне на Марс.

Вулканичен депозит като този увеличава и възможността за добри условия за живот под повърхността на Марс в най-новата история, коментира Хорват.

„Взаимодействието на възходящата магма и ледения субстрат в този регион може да осигури благоприятни условия за микробен живот сравнително наскоро и повишава вероятността за съществуващ живот в този регион“, се надява Хорват.

Подобни вулканични пукнатини в този регион са били източник на огромни наводнения, може би само преди 20 милиона години, когато подземни води са се изливали на повърхността.

Равнината Елизиум, регионът на скорошния експлозивен вулканизъм (белият правоъгълник) и спускаемият апарат InSight на НАСА. Над равнината се извисява 10 км вулканът Елизиум Монс. Кредит: MOLA Science Team

Пранабенду Моитра (Pranabendu Moitra) от катедрата по геонауки в Университета на Аризона и член на изследователската група на Андрюс-Хана изследва причините за изригването.

Експерт по подобни взривни изригвания на Земята, Моитра разработва модели, за да проследи механизма на изригването на Марс. В предстояща статия в списанието Earth and Planetary Science Letters той предполага, че експлозията може да е била резултат от газове, които вече са били в марсианската магма, или може да се е случило, когато магмата е влязла в контакт с марсианския пермафрост (вечна замръзналост).

„Ледът се разтапя до вода, смесва се с магмата и се изпарява, предизвиквайки силна експлозия на сместа“, обяснява Моитра. „Когато водата се смеси с магма, това е като да излееш бензин в огън.“

Той също така посочва, че най-младото вулканично изригване на Марс се е случило само на 10 километра от най-младия кратер, изровен от  сблъсък на планетата с голям астероид - кратер с размер 10 километра на име Зунил (Zunil).

„Възрастта на изригването и сблъсъка са неразличими, което поражда предположението, макар и спекулативно, че въздействието действително е предизвикало вулканичното изригване“, коментира Моитра.

Няколко проучвания са открили доказателства, че големите земетресения на Земята могат да причинят изригване на магма, рзположена под повърхността. Сблъсъкът, което е формирал кратера Зунил на Марс, вероятно е разтърсил Червената планета точно като земетресение, обяснява Моитра.

Докато гигантски вулкани на други места на Марс - като Олимп Монс, най-високата планина в Слънчевата система - разказват за древната динамика на планетата, новооткритата гореща точка на марсианска вулканична активност изглежда е в относително безличния регион на равнината Елизиум.

Свлачище в марсианския кратер Зунил. Кредит: NASA/JPL/University of Arizona.

Забележително е, че един такъв регион е място на епицентрите на неотдавнашни земетресения, най-новите наводнения, най-новите потоци от лава и сега още по-скорошно експлозивно изригване на вулкан, смята Андрюс-Хана.

„Това може да е най-новото вулканично изригване на Марс, но мисля, че можем да бъдем спокойни, че няма да е последното“.

Вулканичният депозит, описан в това изследване, заедно с продължаващите сеизмични колебания във вътрешността на планетата, открити от InSight и вероятните доказателства за изпускане на метан в атмосферата, открити от орбита MAVEN на НАСА, предполагат, че Марс е далеч от студен, неактивен свят, отбелязва Андрюс-Хана.

„Всички тези данни изглежда разказват една и съща история“, подчертава изследователят. „Марс не е мъртъв.“

Справка: “Evidence for geologically recent explosive volcanism in Elysium Planitia, Mars” by David G.Horvath, Pranabendu Moitra, Christopher W. Hamilton, Robert A. Craddock and Jeffrey C. Andrews-Hanna, 21 April 2021, Icarus.
DOI: 10.1016/j.icarus.2021.114499

Източник: Evidence of Active Volcanoes on Mars Raises Possibility of Recent Habitable Conditions – “Mars Isn’t Dead”, Scitech daily

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !