Микроорганизми на 830 милиона години са открити в древни кристали

Ваня Милева Последна промяна на 25 май 2022 в 00:01 6512 0

Течни включения в халит. Кредит: Sara Schreder-Gomes

Древните микроорганизми, открити в халита, могат да имат значение за търсене както на земен, така и на извънземен живот.

Първичните флуидни включения в слоестия халит от формация Браун на 830 милиона години в Централна Австралия съдържат органични твърди вещества и течности, както е документирано с оптична и UV петрография. Тези обекти са еднотипни по размер, форма и флуоресцентен отговор и напомнят прокариотни клетки и водорасли и агрегати от органични съединения.

Това откритие показва, че микроорганизмите в седименти, отложени в солена среда, могат да останат добре запазени в халит в продължение на стотици милиони години и могат да бъдат открити in situ (на първоначалното място) само с оптични методи. Това изследване има значение за търсенето на живот както в земни, така и в извънземни химически седиментни скали.

Халит и включения

Халитът, известен като каменна сол, е вид сол, минералната форма на натриевия хлорид (NaCl).

Под включение в геологията се разбира тяло или частица с различен състав, вградена в скала или друг материал.

Докато кристалите халит израстват в солени повърхностни води, те улавят околната вода, заедно с първичните течни примези. Заедно с водите от първичната среда, кристалите могат да уловят всякакви твърди частици, които са били във водата близо до/върху повърхността на кристала. Тези твърди вещества включват малки кристали от минерали или органични вещества от евапорит. Предишни проучвания на съвременни до пермски халити са документирали наличието на прокариотни и еукариотни организми и органични съединения, включително бета каротин.

Това изследване използва неразрушителни оптични техники за идентифициране и документиране на органичен материал в първични течни включения в 830-милионен халит. 

Течни включения с микроорганизмиТечни включения в халит с микроорганизми. Кредит: Sara Schreder-Gomes

Халитът е добре запазен и им позволява да изследват халитните кристали от 10 халитни слоя от различни дълбочини. Те са използвали петрография, основана на преминаваща светлина и на UV-видима светлина за идентифициране на първични течни включения и тяхното съдържание. Екипът установява, че твърдите вещества, уловени във флуидни включения, са в съответствие с прокариотните и еукариотните клетки и с органичните съединения, въз основа на техния размер, форма и флуоресцентна реакция към UV-видимата светлина.

Това проучване показва, че неразрушителните оптични методи са полезни като първа стъпка в изследването на химически седименти за биосигнатури или следи на живот. Петрографският контекст на течните включения е жизненоважен, за да се гарантира, че съдържанието на течните включения представляват оригинални древни води и следователно са на същата възраст като халита. Това проучване също така показва, че микроорганизмите могат да бъдат запазени във флуидни включения в халит в продължение на милиони години и предполага, че подобни биосигнатури могат да бъдат открити в химически седименти от Марс.

Справка: ”830-million-year-old microorganisms in primary fluid inclusions in halite” by Sara I. Schreder-Gomes, Kathleen C. Benison and Jeremiah A. Bernau, 6 May 2022, Geology.
DOI: 10.1130/G49957.1

Източник: 830-Million-Year-Old Microorganisms Discovered in Ancient Crystals – Implications for Search for Extraterrestrial Life
Geological Society Of America

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !