07 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Милиони червени раци прекосяват остров Рождество (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 03 януари 2019 в 00:01 103380

Остров Рождество в Индийския океан е външна територия на Австралия, която в края на декември е атакувана от милиони червени раци.

Те мигрират от горите в централната част към крайбрежието за началото на размножителния сезон.

Миграцията се случва всяка година и продължава около 18 дни. По това време на острова се изграждат временни мостове и всевъзможни съоръжения за пресичане на пътищата, за да не се попречи на придвижването на раците.

Островът е дом на десетки милиони червени раци, те са ключов вид за острова, тъй като играят важна роля в хранителната верига и формирането на структурата на тропическите гори. От октомври до декември е дъждовният сезон, през който възрастните започват да мигрират към бреговете, където се чифтосват. Дъждовете осигуряват необходимите условия, но времето за миграция зависи и от фазите на Луната. Яйцата се снасят от женските в океана по време на прилива през последната четвърт на Луната.

Самците са в първата вълна миграция, а постепенно към тях се присъединяват и женските. Когато достигнат брега, мъжките копаят дупки, в които идват самките и става чифтосването. Преди да се върне в горите, самците се потапят в океана.

Самките снасят яйца в продължение на три дни след оплождането, те остават в своите дупки, докато яйцата се развият в рамките на 12-13 дни.

След това женските пускат яйцата в океана, в резултат на контакта с морската вода се излюпват множество малки ларви - те обграждат брега, докато вълните и приливът не ги отмият в океана.

Месец по-късно, преминавайки през няколко стадия, ларвите се превръщат в подобни на скариди същества, наречени megalopae. Те се събират на групи в близост до брега и няколко дни и се превръщат в млади раци, след което те напускат водата.

По това време те са само около 5 мм, но въпреки това, младите раци започват пътешествието си към вътрешността, което им отнема около 9 дни. Когато стигнат до платото, в продължение на три години, те се крият в скали, паднали дървета, сред тревата и храстите.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.