Миналото "оживява" в Раднево

Възстановка на археологически паметници от Бронзовата епоха привлича туристите в миньорския град

Катя Димитрова Последна промяна на 07 юли 2016 в 09:00 6461 0

Кредит http://www.park-radnevo.bg

"Нов живот за миналото" - така се нарича новият археологически парк в Раднево. Върху площ от 13 дка са разположени най-значимите археологически открития от района на енергийния комплекс "Марица-изток", доказателства за древната история и култура по тези земи.

Проектът е осъществен по Oперативна програма "Регионално развитие" и е на стойност 4 млн. лв. Благодарение на него пустеещ и загрозяващ облика на града терен се превърна в красив парк, събрал на едно място ценни археологически паметници от Бронзовата епоха до Средновековието.

Още с прекрачването на прага, посетителят навлиза в един друг, древен свят. Самият вход към комплекса представлява порта от ранновизантийска крепост. Тя води към широко пространство, върху което са разположени особено интересни образци от миналото на този край, частично реконструирани. Така се извикват за нов живот тези неизвестни, освен за науката, открития.

Ранновизантийската крепост е разкрита в местността Хисарлъка край село Полски Градец. По градежа и материала, от който е построена, тя е датирана около V-VI в. Има и втора крепост, намерена в местността Алеков баир край с. Знаменосец, но от нея е възстановен само фрагмент.

От вътрешната страна на западната крепостна стена има сграда с три помещения. Като жилищни помещения са се използвали и три от четирите кули, извисяващи се над крепостта. Първата кула в приземната си част е използвана като водохранилище. За това свидетелства водоустойчивият хоросан, използван за строежа й. В същия сектор е открито и стълбище, което е извеждало към бойната платформа на стената. Останалото вътрешно пространство е било почти незастроено. Учените смятат, че зданието е функционирало през VI век.

В една от двете раннохристиянски базилики, открити край село Полски Градец, са намерени над 80 монети, най-късните от които се отнасят към управлението на Валентиниан III (425-455 г.). След нейното изоставяне и вероятно разрушаване е възникнал западният некропол, който е бил използван в продължение на още 10-20 години, след което и той е изоставен завинаги.

В археологическия комплекс могат да се видят стражева кула и комплексна стопанска сграда от римската епоха, открити в местността Гарагашкин чаир на 2.5 км. северно от село Помощник. Там е разкрита и стопанска постройка с 5 помещения, групирани около вътрешен двор. Общата площ на проучената сграда е 375 кв.м. Материалите недвусмислено говорят, че е използвана за жилища. Вероятно е населявана през IV век. Стражевата кула, разположена североизточно от сградата, е единствената от подобен тип, открита в България.

Особено интересен е зиданият гроб от римската епоха, разкопан край село Медникарово, на 15 км. източно от град Гълъбово. Погребението е извършено чрез изгаряне, а кладата е разположена върху тухлена камера. При разкопките вътре са намерени чифт златни обеци, две сребърни, бронзова и желязна гривна, сребърен пръстен, костни игли за коса и бронзова монета. За датирането на находката важна роля играе намерената бронзова монета на император Антоний Пий (138-161 г.), сечена във Филипопол, която отнася гроба към средата на II век.

В комплекса има и няколко защитни покрития, под които се съхраняват макети на гробове. Голямо любопитство будят ямите с човешки останки от местността Сеилището край Полски Градец. Най-забележителната е от VI-V в.пр.Хр. В нея са открити останките на шестима души от различен пол и възраст. По много от костите има следи от нарези, които свидетелстват за насилствена смърт или за вторична манипулация на останките поради невъзможност да бъде извършено нормално погребение.

Подобни случаи са регистрирани и в някои тракийски некрополи, но ритуалът в ямата от Полски Градец не се вписва в нормалната погребална практика. 

Надгробната Черньова могила, реконструирана в археологическия парк, се е намирала в местността Йелазлъка, близо до село Трояново. Могилата е била висока около 3 метра с диаметър около 50 метра. В един от гробовете са открити останките на човек, положен в необичайна поза - със свити в коленете крака, положени надясно и ръце, спуснати покрай тялото.

За ритуално човешко жертвоприношение от късножелязната епоха свидетелстват останките на 16-годишно момиче, открити в местността Кумсала, на 800 метра северозападно от село Гледачево. Тялото е в необичайна поза - на колене с лице към земята, а върху тилните прешлени е открит голям облицован камък, с който се предполага, че е убита жертвата. Тялото е покрито с дарове, включително и каменен идол, което подчертава смисъла на извършеното ритуално действие. Според сведенията на античните автори траките са извършвали подобни ритуални убийства. Находките край Раднево подкрепят писмените извори и показват, че това не е обичаен ритуал, а изключителен акт, осъществяван само при извънредни обстоятелства.

Особен интерес предизвикват намерените златни накити и сребърни колани. В масов гроб от VIII в. е намерен единствен по рода си сребърен колан, който има аналог само в албанското село Врап и се свързва с Куберовите българи. Художественият стил го доближава до средноаварския период. Изключителен интерес представлява и накит, носен на шията, какъвто е намиран само в гроба на кан Кубрат в село Малая Перешчепина в Украйна. Инвентарът от железни земеделски оръдия на труда, намерен в друг гроб, носи белезите, характерни за ХI-ХII век. Той се свързва с традициите на номадското население - узи, печенези и кумани.

Целта на археологическия проект в Раднево е да се съхранят всички ценни находки, които времето руши, и миньорското градче да добие нов облик - на туристическа дестинация.

Освен древните паметници туристите могат да наблюдават и различни атракции - демонстрации на бойно изкуство, възстановки и спектакли на реални исторически събития и други. Скоро ще бъдат предлагани и туристически пакети, в които ще се включват и посещения на рудниците и централите в "Мини "Марица-изток".

Очаква се археологическият парк "Нов живот за миналото" да привлича по около 17 хил. туристи годишно в миньорското градче. Това включва посещения на организирани туристи и хора от региона. Отварянето на парка бе съпътствано и със създаването на нови работни места в Раднево. Над 30 души отговарят за реализацията на атракциите, поддръжката, охраната на обекта, продажбата и разпространението на рекламни материали.

Цената на билета за посетители в момента е 7 лв. В тази сума са включени беседа с екскурзовод или аудиогид - в зависимост от предпочитанията на туристите. Работното време от 10.00 до 18.00 часа всеки ден, без понеделник и вторник. До археологическия парк се намира и най-голямото скулптурно изображение на св. Иван Рилски в страната - покровител на Раднево.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !