Русия позволи строеж в археологичния резерват "Фанагория", столица на Велика България

Наука ОFFNews Последна промяна на 15 октомври 2015 в 16:34 7376 1

Кредит wikipedia

Окръжният съд на Краснодар на 6-ти октомври, 2015, удовлетвори иска на шефа на "Южна транспортна компания" Александър Тодуа за снемане на забраната за строителство на територията на археологичния музей-резерват "Фанагория" в Таманския полуостров край Черно море - мястото, където е била столицата на Кубрат.

Съдът е решил, че документи, потвърждаващи специалния статут на мястото, не съществуват. За ситуацията пише вестник The Art Newspaper Russia.

Резерватът "Фанагория" е създаден на 18-ти април 2014 с решение на правителството на Руската федерация. Районът е под защитата на местното законодателство на територията Краснодар и федералните закони за опазване на културното наследство. Според професора, ръководител на Фанагорската археологическа експедиция Владимир Кузнецов, на територията на паметника не бива да минават дори автомобили, тъй като повърхността е напукана, има ерозия на почвата и много артефакти ще се превърнат в прах. Но вече тежки камиони на транспортната компания правят систематични курсове, унищожавайки археологически паметници.

"Южната транспортна компания"  без да получи разрешение за работа от Държавния департамент на опазване на културното наследство на територията Краснодар вече е изградила специална железопътна линия и бетонна площадка за обработка на строителни материали в непосредствена близост до древния град. Въпреки съпротивата на Министерството на културата, Държавния департамент на опазването на културното наследство на територията Краснодар и дирекцията на музея, Oкръжният съд на Краснодар (съдия Дмитрий Зеленски) анулира две предписания за прекратяване на незаконните операции.

Фанагория е един от най-големите центрове на античната цивилизация в района на Черно море. Културните пластове на града са натрупани в продължение на повече от хилядолетие и половина (от VI век преди новата ера до края на IX-X век от н.е.). 

Фанагория е основана около 543 пр.н.е. заедно с Абдера като колония на малоазийския полис Теос и е наречена така на един от своите основатели - Фанагор. Фанагория остава важен център до 4 век, когато е разрушен от хуните.

В някои източници Фанагория се сочи като столица на Велика България между 632 и 668 г., като дори се твърди, че там умира нейният владетел Кубрат. Това предположение се основава на хрониката на Теофан Изповедник. Там градът се споменава при описанието на географската област, в която се намира Велика България, като се отбелязва, че е населен с евреи. Въпросът, доколко Фанагория е била столица на хан Кубрат в една епоха, когато понятието за народ не съществува.

Министерството на културата вече е изпратило официално писмо до Разследващата комисия на Руското правителство с изискване да се справи с положението. Службата за защита на паметниците на културата на територията Краснодар обжалва решението на окръжния съд, на първо място пред районния съд, а след това - пред Върховния съд на Руската федерация.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.10 2015 в 12:46

Първообраз на ИДИЛ. Ония поне нямат претенции да са цивилизовани.