05 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Могат ли да скърбят китовете и делфините (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 24 юни 2018 в 09:28 48860
Снимка: Giovanni Bearzi/Vimeo

Задавайки си въпроса могат ли китообразните да тъгуват за починалите си роднини, учените близо 50 години проучват съобщения за подобно поведение и стигат до извода, че има връзка между проявата на такива чувства и размерът и сложността на мозъка, съобщава Science.

Новото проучване на изследователи от Центъра за изучаване и опазване на делфините в Порденоне (Италия) е публикувано в Zoology.

За хората, шимпанзетата, бабуините и слоновете скръбта е естествена реакция при смъртта на близко същество. Все пак не можем да кажем със сигурност как се държат представителите на други видове в този случай. Известно е, че поведение, подобно на израз на скръб, често се среща при китоподобните. В интернет има много видеоклипове и снимки, които показват как делфините (най-вече женските) се движат заедно с телата на мъртвите си деца, бутайки труповете им с глава или гърб.

Grieving striped dolphin from Giovanni Bearzi on Vimeo.

На видеото, което биолозите заснемат в Средиземно море през 2016 година, ивичест делфин (Stenella coeruleoalba) не оставя починалата си приятелка повече от час.

Биологът Джовани Беарци (Giovanni Bearzi) от Центъра за изучаване и опазване на делфините в Порденоне (Италия) заедно с колегите си анализира 78 научни отчета с доказателства за такова поведение от 1970 до 2016 г. Нещо подобно на скръб се проявява само при 20 от 88 вида китообразни. По принцип това са делфини от родовете Sousa и Tursiops, а от китовете тъгува само гърбатият кит (Megaptera novaeangliae).

Учените откриха връзка между проявите на "скръб" и размера на мозъка и неговата сложност при китоподобните. По-конкретно, при делфините мозъкът е по-голям и по-сложен, отколкото на баленовите китове. Съществуват научни данни, които показват, че изразяването на тъга е присъщо само на социалните животни с голям и сложно устроен мозък.

Ричард Конър (Richard Connor), биолог, специалист по китообрзните от Университета в Масачузетс в Дартмут, нарича проучването "интересно", но добавя, че от еволюционна гледна точка "няма причина да мислим, че скърбят само хората".

Според учените, за да се разбере по-добре поведението на делфините и китовете, са необходими повече изследвания. Трябва да се запишат звуците, които издават „скърбящите” делфини, както и да се анализира на нивата на хормоните в капките вода, които те издишват, казват биолозите. Засега учените не могат да отговорят наистина ли китоподобните са толкова емоционални?


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.