Морските пеперуди плуват по различен начин според вида на черупката си (видео)

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 09 септември 2020 в 13:25 11243 0

Красивите морски охлюви от подразред Thecosomata, наричани още "морски пеперуди", имат специфични израстъци, подобни на криле, с които плуват, както се оказва - всеки по свой собствен начин според черупката, съобщава нова публикация във Frontiers in Marine Science.

Тези малки морски охлюви мигрират към повърхностните води през нощта, за да се хранят, и потъват по-дълбоко през деня, за да се крият от хищници. Но как точно се движат из водата досега оставаше неясно, тъй като тези деликатни морски същества оцеляват едва няколко дни в плен. 

Нови записи на морските охлюви в аквариум разкриват, че различните видове плуват и потъват под различни ъгли и скорости, в зависимост от формата и размера на черупката. Откритието може да помогне на биолозите да изучат по-добре миграцията им и да вдъхнови създаването на нови разновидности подводни роботи. 

Дейвид Мърфи (David Murphy), инженер по механика от Университета на Южна Флорида в Тампа и колегите му правят видеозапис на седем вида морски пеперуди от Бермудите. Два от видовете са изключително малки със завити черупки с диаметър едва 1 мм, четири със среден размер с дълги конични или подобни на чашка черупки от 7 до 11 мм и един вид с плоска черупка с размер 14 мм в диаметър. 

"Забележително е колко грациозни са движенията на крилата им", споделя Мърфи. "Наистина е красиво за гледане".

Докато изплуват нагоре, морските пеперуди махат с крилата си. Тези движения карат телата на малките завити видове и средните издължени да се поклащат напред и назад докато плуват.

Охлювите със завити и тези с издължени черупки плуват право нагоре и потъват право надолу когато спрат да движат израстъците си. Но видът с широка плоска черупка Diacria trispinosa, изплува нагоре под ъгъл и се носи настрани докато потъва. 

По-големите и по-силни охлюви и плуват по-бързо - D. trispinosa изминава средно 84 милиметра в секунда, докато най-малките охлюви със завита черупка Heliconoides inflatus и Limacina bulimoides, успяват да преплуват едва 27 милиметра в секунда. Но за мъничките им тела с дължина едва милиметър, това все пак е внушително темпо. 

Източник: Science news - Sea butterflies’ shells determine how the snails swim

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !