25 септември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

НАСА получава 20 години дефектен материал от фирма-доставчик, фалшифицирала тестовете си

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 03 май 2019 в 10:09 61424
Ракетата Taurus-XL OCO стартира през 2009. Кредит: NASA

След продължително разследване НАСА най-накрая установи причината, поради която две научни мисии не успяха да стартират - доставчик е изпращал дефектен алуминий за ракетни части - като е променял резултатите от тестовете и фалшифицирал сертификатите.

Доставчикът е Sapa Profiles, Inc. (SPI), производител на пресован алуминий от щата Орегон, и е извършвал измамите си в продължение на 19 години. Не само срещу НАСА, но и срещу стотици други клиенти, съобщава ScienceAlert.

След многогодишно техническо разследване програмата за полети на НАСА разкри, че компанията SPI е фалшифицирала резултатите от тестовете си за опън, предназначени да осигурят стабилност и надеждност на пресования алуминий.

"От решаващо значение е да можем да се доверим на нашата индустрия, която да произвежда, тества и сертифицира материалите си в съответствие със стандартите, които изискваме," заяви Джим Норман (Jim Norman), директор Обслужване полети в централата на НАСА. "В този случай нашето доверие бе сериозно накърнено."

Министерството на правосъдието нареди компанията да плати 46 милиона долара на НАСА, Министерството на отбраната и други измамени от нея институции.

"В продължение на почти 20 години Sapa Profiles и Sapa Extrusions фалшифицират важни тестове на продавания от тях алуминий - тестове, от които техните клиенти, включително правителството на САЩ, зависят за гарантирането на надеждността на закупения от тях алуминий" , заяви помощникът на главния прокурор Брайън Бенчковски (Brian Benczkowski) от наказателното управление на Министерството на правосъдието на САЩ.

"Корпоративната и лична алчност са причината за тази продължила дълго измама срещу правителството и други частни клиенти, и тази резолюция държи тези компании отговорни за вредите, причинени от тяхната схема."

В случая на НАСА това са двата провала, които се случиха с ракетата Taurus XL, която стартира мисиите Orbiting Carbon Observatory (OCO) и Glory през 2009 и 2011 г. съответно.

И в двата случая, повредата в обтекателя на полезния товар, с форма на мида, който защитава полезния товар от температурите и налягането на изстрелването и след това се разделя и пада, когато товарът е в орбита. И в двата старта обтекателят не успя да се отдели.

Резултатът от това е, че спътниците не успяха да достигнат орбита, паднаха обратно в атмосферата и бяха унищожени.

Бяха проведени проучвания и за двата инцидента, като бяха изтъкнати няколко потенциални основни причини за неуспехите на обтекателите, включително повредата в ключовата връзка, конструктивна система за разделяне, която се задейства, за да се отвори при команда, както е на видеото по-долу.

Разследването на НАСА потвърди, че проблемът е в това крехко съединение. Производителят на ракетата Taurus-XL, Orbital Sciences Corporation, е получил пресования алуминий за тази важна част от компанията SPI - която, както вече знаем, е фалшифицирала сертифицирането.

"НАСА разчита на интергритета на нашата индустрия по цялата верига доставки. Докато извършваме нашите собствени тестове, НАСА не е в състояние да тества всеки отделен компонент. Ето защо изискваме и плащаме за някои компоненти да бъдат тествани и сертифицирани от доставчика”, заяви Норман .

"Когато резултатите от тестването се променят и сертификатите се фалшифицират, мисиите се провалят. В нашия случай, ракетите Taurus-XL, които не успяха да изведат мисиите OCO и Glory, доведоха до загуба на повече от 700 милиона долара и години на научна работа на хората."

Освен компенсациите, които SPI е трябвало да плати, НАСА е спряла SPI и корпорацията, под чието ръководство е, Hydro Extrusion, от всякакви държавни поръчки. Това суспендиране е в сила от септември 2015 г. НАСА препоръча двете компании да бъдат трайно изключени от всички правителствени договори.

SPI също така се съгласи да плати 34,6 млн. долара като част от свързано гражданско споразумение, като компенсация за вредите причинени на изпълнителя на държавната поръчк (Orbital) да изплати на НАСА и Агенцията за противоракетна отбрана на американското Министерство на отбраната стойността на алуминия, който не отговаря на спецификациите по договора.


+ 0
- 0
Ами не са се сетили да те питат тебе, че да им кажеш, че трябва да се прави входящ контрол, умнико!

А входящ контрол се прави по много начини, единият от които е по сертификати. Както е било и в случая. А тия айдуци са фалшифицирали сертификатите. НАСА нямат никаква вина в случая, поне както е описано, какви разстрели, какви 5 лева, това да не ти е СССР! Ето какво казва и Джим Норман по въпроса:

"“NASA relies on the integrity of our industry throughout the supply chain,” Jim Norman, NASA’s director for Launch Services, said in a statement. ” While we do perform our own testing, NASA is not able to retest every single component. That is why we require and pay for certain components to be tested and certified by the supplier.”
+ 2
- 1
Може да звучи странно, но входящ контрол тези хора имат и за техните цели и условия е доволно добре работещ.

А за корупцията нещата явно са отработени - това че ще мошениците ще платят целия провален проект е само началото.
+ 1
- 3
От американците - толкова. Те са капиталисти и работата на фирмите е да печелят, ако с измама се печели конкурс и ако с повече измами и корупция, се печели повече отколкото с по-малко измами, такива се използуват, колкото е нужно.
+ 0
- 3
:))) 20 години, за да стигнат до идеята за входящ контрол??:))
А колко от началници в наса са разстреляни? С колко?
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.