На 10 октомври 1731 е роден Хенри Кавендиш, "най-богатият сред учените и най-ученият сред богатите"

Наука ОFFNews Последна промяна на 10 октомври 2022 в 00:00 30697 2

Хенри Кавендиш

Кредит Wikimedia Commons

Хенри Кавендиш

Роден е на 10 октомври 1731 г. в Ница, където семейството му се намира по това време. Баща му е лорд Чарлс Кавендиш, девонширски херцог, а майка му лейди Ан Грей. Сред предците на Хенри Кавендиш са били министри, генерали, а дори и пирати.

Един от най-оригиналните учени на XVIII век на 22 години завършва университета в Кеймбридж и се посвещава на науката. Притежавайки огромно наследство, е наричан "най-богатият сред учените и най-ученият сред богатите".

Този ексцентричен джентълмен не търси известност, почти няма публикации и не се е грижил за приоритетите.

Намират се и такива, които подозират, че Кавендиш има връзка с извънземните: с нищо друго не могат да си обяснят много от неговите открития, далеч изпреварили времето си.

Способността му да определя силата на тока с ръце е плашела съвременниците му. Мнозина сега се учудват как е успял да определи точно гравитационната константа, масата и средната плътност на Земята. 200 години преди Айнщайн изчислява отклонението на светлинните лъчи под влиянието на масата на Слънцето и неговите изчисления почти съвпадат с тези на Айнщайн.

Списъкът на научните постижения на Кавендиш е впечатляващ. Той успява да получи чист водород, който нарича "запалим въздух", а по-късно Антоан Лавоазие повтаря неговия опит и дава името на елемента. Кавендиш определя състава на въздуха, който дишаме като смес от кислород и азот. Той изгаря водорода и по този начин установява химичния състав на водата. Кавендиш въвежда концепцията за електрическия потенциал, изучава взаимодействието на електрическите заряди преди появата на закона на Кулон, формулира за пръв път понятието топлоемкост.

Известен е с благотворителната си дейност. Той умира неженен, оставяйки огромно състояние. Много от неговите открития и експерименти не са публикувани и стават известни едва през XIX век след като Джеймс Кларк Максуел започва да изучава подробно архивите на Хенри Кавендиш. 

PS
Лабораторията Кавендиш в Кеймбридж няма нищо общо с Хенри Кавендиш. Тя е кръстена на основателя ѝ, Уилям Кавендиш - канцлер на Кеймбридж, дарил голяма сума за основаването на учебно-научната лаборатория.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.10 2015 в 12:01

"не се е грижил за приоритетите". Тц-тц.

10.10 2015 в 16:24

Един от безсмъртните, с огромен принос.
Не случайно в Кеймбридж лабораторията е Кавендишова лаборатория в която са работили редица учени - Джеймс Чадуик, Пьотр Капица...