На 19 август 1887 Дмитрий Менделеев се издига с балон на 3.5 км, за да наблюдава слънчево затъмнение

Ваня Милева Последна промяна на 19 август 2022 в 00:00 9361 0

На тази дата, 19 август, през 1887 г. Дмитрий Менделеев използва балон, за да се изкачи над облачната покривка на надморска височина от 3.5 км, за да наблюдава слънчевото затъмнение над Русия.

Този полет привлича вниманието на широката общественост. Министерството на войната предоставя балон с обем от 700 m3. На 6 март Иля Репин пристига в Боблово, оттам заминават в Клин. На 7 август на стартовата площадка – пусто място в северозападната част на града, близо до Ямска слобода, въпреки ранния час се събират огромни тълпи зрители. Пилотът-аеронавт А. М. Кованко трябва да лети с Менделеев, но поради дъжда, паднал предния ден, влажността е висока, балонът е мокър и не може да поеме двама души. По настояване на Менделеев, той полита сам след като получава уроци как да управлява балона.

Балонът не може да се издигне толкова високо, колкото е необходимо за условията на експеримента – слънцето е частично затъмнено от облаците. В дневника на изследователя, първият запис е в 6:55 сутринта – 20 минути след излитането. По време на полета ученият отстранява неизправност на действието на главния клапан на балона.

За този полет Международният комитет по аеронавтика в Париж награждава Менделеев с медал на Френската академия по аеростатична метеорология. Дмитрий Менделеев проявява голям интерес към въздухоплавателните средства, по-тежки от въздуха, интересува се от един от първите самолети с витла. В основната монография на Менделеев, посветена на въпросите за устойчивостта на околната среда, има раздел за аеронавтиката.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !