На 25 септември 1866 е роден генетикът нобелист Томас Морган

Наука ОFFNews Последна промяна на 25 септември 2022 в 00:00 11751 0

Томас Морган е американски генетик и Нобелов лауреат и заедно с Георг Мендел е един от основателите на генетиката.

Братовчед на магната Джон Морган и правнук на автора на музиката на американския химн, още като малък проявява интерес към биологията, изследва областта, събира колекции от вкаменелости, насекоми и растения. 

Като юноша, прекарва летата си в планините на родния си щат, занимавайки се с геоложки и биологични изследвания в експедиции на Геоложката служба на САЩ.
През 1886 година Морган получава бакалавърска степен от Държавния колеж Кентъки (сега Университета на Кентъки). През 1887 г постъпва в Университета Джонс Хопкинс и три години по-късно получава докторска степен за изследванията си в областта на ембриологията на морските паяци. Овладявайки описателните и сравнителните методи на биологията, Морган стига до заключението, че те не могат да обяснят механизма на наследственото предаване на характеристиките.

През 1897 година изучавайки способността на животните на регенерация (възстановяване на организма на загубени части на тялото), ученият публикува първата работа по тази тема, която дава началото на поредица статии, по-късно обобщени в труда "Регенерация" (1901), където се подчертава връзката между регенерацията и ембрионалното развитие.
През 1904 година Морган е назначен за професор по експериментална зоология в Колумбийския университет, където продължава заниманията си по ембриология.

През 1900 година са преоткрити законите на наследствеността на Мендел. Към новата сфера на знание проявява интерес и Морган. За своите експерименти Морган се спира за първи път на мухата дрозофила - тя има само четири хромозоми, висока скорост на размножаване и кратка продължителност на живота. Дрозофилата се оказа съвършен обект и пресата нарича Морган "Повелителят на мухите" , а мухата заема трайно място в науката.

Свързано с пола наследяване на мутацията на белите очи у Drosophila melanogaster

Морган формулира така наречената хромозомна теория на наследствеността. Откривайки свързаните наследствени черти, той предполага, че гените в хромозомата са разположени в непосредствена близост един до друг и съставя "карта", отразяваща тази картина. 

През 1933 година Морган е удостоен с Нобелова награда за физиология или медицина "за своите открития, свързани с ролята на хромозомите за наследствеността".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !