На 9 октомври 1941 г. Франклин Рузвелт одобрява проекта "Манхатън"

НаукаOFFNews Последна промяна на 09 октомври 2022 в 00:00 9154 0

Ядрената гъба от атомната бомба

Кредит Wikimedia Commons

Ядрената гъба от атомната бомба "Тринити", секунди след взрива.

На днешната дата президента на САЩ Франклин Делано Рузвелт одобрява атомна програма, която след това се превръща в проекта Манхатън.

Проектът "Манхатън" е кодово название за американските усилия да се разработят и тестват ядрени оръжия по време на Втората световна война. Създаването на истинската атомна бомба е ръководено от Генерал Лесли Гроувс под наблюдението на физика Робърт Опенхаймер, който е началник на лабораторията Лос Аламос, където се прави разработката. 

През 1939 г. Президента Рузвелт получава писмо написано от Лео Силард и подписано от Алберт Айнщайн. В писмото се подчертава важността САЩ да създаде запас от уран и да започнат научните изследвания, особено имайки предвид, че нацистка Германия може да направи същото.

На 9 октомври 1941 г. държавният глава утвърждава създаването на атомната програма. Между 1942 г. и 1946 г. са разработени два вида атомни бомби - ураниева "Little Boy" – "Малчугана" и две плутониеви бомби - "Fat Man" – "Дебелака" и "Тринити". Целият проект се осъществява при изключително секретни условия, като голяма част от работниците не знаят какво разработват. Въпреки цялата секретност на проекта съветски шпиони успяват да проникнат вътре и разбират, че САЩ са създали атомни бомби.

На 16 юли 1945 г. "Тринити" става първото детонирано ядрено оръжие. По-малко от месец по-късно, Президентът Хари Труман разрешава използването на ядрено оръжие над Япония. На 6 август 1945 г. "Малчуганът' е хвърлен над японското пристанище Хирошима, а на 9 август "Дебелакът" е хвърлен над Нагасаки. В резултат на тези атомни бомбардировки загиват близо 400 000 души. 

Това остават единствените ядрени бомби, използвани в историята на човечеството досега, а проектът "Манхатън" става нарицателно за катастрофалните последствия, които може да има от един научен проект с такъв мащаб, когато липсва глобален контрол и разбиране.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !