03 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

На 9 октомври 1941 г. Франклин Рузвелт одобрява проекта "Манхатън"

| На този ден 09 октомври 49500
Ядрената гъба от атомната бомба "Тринити", секунди след взрива. Снимка: Wikimedia commons

На днешната дата президента на САЩ Франклин Делано Рузвелт одобрява атомна програма, която след това се превръща в проекта Манхатън.

Проектът "Манхатън" е кодово название за американските усилия да се разработят и тестват ядрени оръжия по време на Втората световна война. Създаването на истинската атомна бомба е ръководено от Генерал Лесли Гроувс под наблюдението на физика Робърт Опенхаймер, който е началник на лабораторията Лос Аламос, където се прави разработката. 

През 1939 г. Президента Рузвелт получава писмо написано от Лео Силард и подписано от Алберт Айнщайн. В писмото се подчертава важността САЩ да създаде запас от уран и да започнат научните изследвания, особено имайки предвид, че нацистка Германия може да направи същото.

На 9 октомври 1941 г. държавният глава утвърждава създаването на атомната програма. Между 1942 г. и 1946 г. са разработени два вида атомни бомби - ураниева "Little Boy" – "Малчугана" и две плутониеви бомби - "Fat Man" – "Дебелака" и "Тринити". Целият проект се осъществява при изключително секретни условия, като голяма част от работниците не знаят какво разработват. Въпреки цялата секретност на проекта съветски шпиони успяват да проникнат вътре и разбират, че САЩ са създали атомни бомби.

На 16 юли 1945 г. "Тринити" става първото детонирано ядрено оръжие. По-малко от месец по-късно, Президентът Хари Труман разрешава използването на ядрено оръжие над Япония. На 6 август 1945 г. "Малчуганът' е хвърлен над японското пристанище Хирошима, а на 9 август "Дебелакът" е хвърлен над Нагасаки. В резултат на тези атомни бомбардировки загиват близо 400 000 души. 

Това остават единствените ядрени бомби, използвани в историята на човечеството досега, а проектът "Манхатън" става нарицателно за катастрофалните последствия, които може да има от един научен проект с такъв мащаб, когато липсва глобален контрол и разбиране.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.