На Фолкландските острови процъфтяват пингвините върху минните полета (галерия)

Антония Петрова Последна промяна на 14 май 2017 в 11:30 11277 1

Мините, поставени от Аржентина на Фолкландските острови по време на войната с Великобритания, са превърнали за 35 години мястото в природен резерват за хиляди Магеланови и Субантрактически пингвини (Spheniscus magellanicus и Pygoscelis papua). Сега обаче, за добро или за лошо, настъпва време тези мини да бъдат разминирани, съобщава ВВС News.

За период от няколкостотин години намесата на човека на Фолкландските острови е била заплаха за оцеляването на пингвините там. Тази тенденция обаче претърпя обрат през 1982 г, когато започва Фолкландската война. Звучи нелепо, но именно войната, противопехотните мини и нестабилните дипломатически отношения се оказват напълно достатъчни, за да върнат процъфтяването на колониите от пингвини.

"Пингвините изглежда не са достатъчно тежки, за да ги накарат да избухнат", обяснява Естер Бертрам (Esther Bertram), главен изпълнителен директор на Falklands Conservation.

"Противопехотните мини са ужасно нещо и са много трудни за отстраняване - буквално трябва да се застане на колене и ръце, да се махне пласт от почва и дюни и да се наруши екосистемата. Но има и следната дилема - какви са облагите от премахването им?", коментира Пол Бърк (Paul Burke), директор на South Atlantic Environmental Research Institute.

Първоначално не всички на малкия остров, с население от 3 000 души, са подкрепяли идеята за тяхното премахване. "Фолкландърите не бяха ентусиазирани от идеята", отбелязва Бари Елсби (Barry Elsby), член на фолклендското законодателно събрание.

"По-скоро бихме ги оставили там, където са си. Те всички са ясно маркирани, ясно оградени. Нито един човек не е пострадал. Казахме на британското правителство - "Не хвърляйте пари тук, отидете някъде другаде, където имат по-голяма нужда от свободна земя за земеделие. За съжаление британското правителство подписа Отавската конвенция, която ги задължава да го сторят", добавя Елсби.

Отавска конвенция или Договор за забрана на противопехотните мини от 1997 г. задължава всички участващи в нея страни да прочистят териториите си от такива мини.

От 2009 г. британското правителство изразходва десетки милиони лири за прочистване на мините на Фолкландските острови. Екипът, който извършва това, е основно съставен от зимбабвийски специалисти, широко ценени за големия им опит в премахването на мини в родината им и не само. До тук те са прочистили над 7 милиона кв.м земя, предимно неизползвана.

Фаза 5 от програмата обаче сега навлиза в чувствителни места от екологична гледна точка, като заливът Йорк. Местното правителство в момента очертава оценка за последиците за околната среда, като проучва рисковете и облагите от премахването на мините.

Заливът е особено труден, тъй като през 1982 г. аржентинските войници поставят мините върху пясъчните дюни, но за 35 години те са се променили значително заради вятъра. Дори с подробни схеми, предадени от Аржентина на Великобритания след войната, е невъзможно да се открие къде се намират точно мините.

Специалистите трябва да прокопаят целия плаж, вероятно с бронирана техника. Идеята е това да бъде направено през зимата, докато пингвините са в морето. Техният хабитат обаче, и екосистемата като цяло, може да бъдат изцяло разрушени.

Друга потенциална опасност грози туризма - ключов двигател на икономиката на острова. Около 50 000 души посещават мястото всяка година, повечето от които докарани с круизни кораби, плуващи около Южна Америка и Антарктида. Всеки път корабът акостира, стотици пътници слизат на брега, за да разглеждат пингвините и природата. Ако заливът Йорк бъде отворен за посещения, а той е лесен за достигане, ще се превърне в магнит за туристическия трафик.

Друг източник на безпокойство идва от местните хора. Повечето плажове са частни, но заливът Йорк е обществен - отварянето му ще му върне предвоенния статут на една от най-популярните входни врати към главния град Стенли. Вече се надигат гласове срещу потенциалния наплив на любители на АТВ-та и стадата от добитък, ако телените прегради около залива бъдат премахнати. 

През 2010 г. беше прочистен от 1 800 мини друг залив - Сърф Бей, в близост до Стенли. Дюните му вече са място за разходка, а местните извеждат кучетата си по брега. Пингвините зад телените прегради на залива Йорк все още живеят изолирани от достъпа на хора, на спокойствие със своите минни полета. Но това няма да трае дълго.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12139

1

Диян

14.05 2017 в 17:56

Жалко за пингвинетата.