На кораб от флотилията на Васко да Гама е открита най-древната астролабия (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 25 октомври 2017 в 10:15 8152 2

Кредит Philip Koch

Инструментът, който някога е използван от моряците за измерване на височината на Слънцето по време на техните пътувания.

Артефакт, намерен в потънал през 1503 г. в Индийския океан кораб, се оказа най-старият в историята навигационен уред, наречен астролабия, съобщава BBC News.

Устройството е открито на кораба "Есмералда", който е част от флотилията на Васко да Гама. Неговите отломки са открити близо до брега на Оман.

Моряците от XV-XVI век са използвали астролабията, за да проследяват височината на Слънцето. Специалистите по подводна археология смятат, че откритата астролабия е направена между 1495 и 1500 година. Представлява диск с диаметър 17,5 сантиметра и дебелина по-малка от 2 милиметра.

"Това не приличаше на нищо, което сме виждали досега, но веднага разбрах, че е нещо много важно, защото се забелязва два герба върху него", споделя Дейвид Мърнс (David Mearns) от Blue Water Recovery, ръководител на разкопките.

"В единия веднага разпознах като португалския герб ... а в другия по-късно открихме, че е личният герб на Дон Мануел I, крал на Португалия по това време" - обяснява изследователят.

Изследователите още в началото предполагат, че намереният от тях артефакт е астролабия, но не успяват да намерят върху нея никакви навигационни знаци, които се използват за определяне на местонахождението на плавателния съд.

Маркерите са открити по-късно по време на по-задълбочено проучване.

Астролабия е астрономически уред, познат още от древногръцката епоха. Повечето историци смятат, че дължим изобретяването на уреда на древногръцкия астроном Хипарх през 2 век пр.н.е., а уредът за измерване на положението на звездите е създаден от Клавдий Птолемей (2 век).

По-късно арабите усъвършенстват астролабията и започват да я използват за определяне на часа, продължителността на деня и нощта, за някои математически изчисления и дори за астрологически изчисления. В периода на разцвет на арабския халифат (9 – 11 век) астролабиите са широко разпространени. За тяхната направа са необходими познания от областта на математиката (проективната геометрия, отчитане на сферичните небесни координати и др.) и астрономията (определяне на координатите на звездите, отчитане на движението на Слънцето и Луната и др.). Астрономията и другите естествени науки претърпяват бурно развитие в арабския свят в перида IX-XI век.

Астролабия от 16-ти век. Wikimedia Commons

Приблизително около Х-XI век астролабиите стават известни в западна Европа. Първо се използват арабски уреди, а по-късно те се изработват в европейски работилници. През 16 век при изработването им започват да се отчитат европейските географски ширини за да може този уред по-добре да бъде приспособен към тукашните условия. Европейските майстори занаятчии, подобно на арабските си предшественици, отделят специално внимание на художественото оформление на астролабията. Тя става модна и колекционерска вещ в кралските дворове.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

28.10 2017 в 04:29

Между другото, също "древен" дървен инструмент, и в момента се продава на слабо известният Аукцион.бг. Пантометър. Истински, дървен, Германия, началото на ХХ век. Некомплект. Буклук, с една дума, но "античен".
Не всичко което хвърчи, се яде.

23293

1

Стефан

28.10 2017 в 04:24

Средновековието не е Древността.
Астролабията е работа на по-стари араби.