16 август 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

На тихоокеански атоли радиацията е по-висока, отколкото в Чернобил. Ето защо

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 18 юли 2019 в 00:00 47330
Сателитна снимка на атола Бикини от Маршаловите острови Снимка: Google maps

Повече от тридесет години след аварията в Чернобил, радиационният фон в района вече е достатъчно нисък, така че дори части от зоната са отворени за посетители. 

Но случая може да не е такъв в някои райони на Маршаловите острови в Тихия океан, където САЩ провежда 67 ядрени опита след Втората световна война. 

Скорошно изследване на учени от Колумбийския университет, публикувано в списание Proceedings of The National Academy of Sciences, се посочва, че в части от островите, радиацията е по-висока, отколкото в почвата в района около Чернобил.

Учените откриват "повишени нива" на радиоактивни елементи като америций, цезий и два типа плутоний в 38 проби, взети от почвата на 11 различни острова. 

Най-високата радиация е отчетена на атола Бикини, където САЩ провежда най-големия опит с водородна бомба и след това потапя десетки радиоактивни кораби. 

Три месеца след аварията в Чернобил повече от 30 души загиват от лъчева болест. Днес учените предполагат, че стотици и дори хиляди хора са били сериозно засегнати от катастрофата. 

При направената проверка за наличие на америций-241, учените откриват, че на някои от островите се съдържа много по-голямо количество от изотопа, отколкото в Чернобил през 2009 г.

Тестовете показват, че на Бикини се съдържат и до 1 000 пъти повече плутоний, отколкото е откриван в Чернобил или при инцидента във Фукушима през 2011 г. 

Като заключение учените определят, че четирите северни острова, Рунит, Енджеби, Бикини и Наен, имат по-голямо радиационно замърсяване от районите до ядрената централа Чернобил.

Въпреки че повечето от тези острови са необитаеми, учените предупреждават жителите в района да ги избягват.

Източник: Science alert - Parts of The Marshall Islands Are Now More Radioactive Than Chernobyl, Study Finds


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.