Находка във Фанагория: Къща на измамник на зарове

Нечестен играч е фалшифицирал заровете с олово

Ваня Милева Последна промяна на 26 август 2021 в 00:01 43662 0

Кредит Wikimedia Commons

Разкопки на Фанагория.

Експедицията на Института по археология на Руската академия на науките откри и сега проучва необичайна къща при разкопки във Фанагория, която според някои източници е била столица на държавата Велика България между 632 и 665 г. и където легендите твърдят, че е починал прабългарският владетел Кубрат

При разкопките на Фанагория (полуостров Таман, сега територията на Краснодарския край) археолозите откриват жилище, което е много различно от съседните, които са от кирпичени тухли. Новоразкритата къща е изградена от камък, което говори, че собствениците й са били заможни. Сградата е съществувала според учените около 150 години и е била разрушена в края на 8 - началото на 9 век.

Традиционни находки за такива жилища са разнообразни керамични изделия, включително за битови нужди, например питоси - големи, понякога с човешки ръст, гръцки съдове, в които се съхранява зехтин, вино, зърно и дори осолена риба.

Освен това в къщата са намерени астрагали - зарове от онова време, направени от кости (обикновено прешлени) на животни. Всъщност играта на зарове е била доста често срещана в Рим и Византия, докато не е забранена с решението на Шестия Вселенски събор. Но в провинциите правилата на събора не са се спазвали много.

Монети от съкровище, намерено във Фанагория през юли 2021 г. Кредит: ИА РАН.

В астрагалите от фанагорианската къща е интересно нещо друго - вътре в костите е налято олово. Този метод се използва за изместване на центъра на тежестта по определен начин и получаване на предвидим резултат при хвърляне. С други думи с тези кости е играл измамник. В къщата са открити и стъклени предмети, вероятно чипове за играта.

Кварталът, в който сега работят археолозите, е доста плътно застроен, което е типично за Фанагория. Къщите са буквално една върху друга. Представители на различни народи и култури са населявали Фанагория през цялата й история, замествайки се взаимно, тук векове традициите се преплитат.

Фанагория е основана около 543 пр.н.е. от гръцки йонийски колонисти от Теос, Мала Азия, преселили се заради войните с Персийската империя. Градът е наречен на един от своите основатели – Фанагор. През 5 век пр.н.е. Фанагория се разраства, забогатявайки от търговията със скитите.

През 4 век пр.н.е. Фанагория става част от Боспорската държава, без да губи своята полисова (държавна) независимост. С времето значението на града нараства за сметка на първоначалната столица Пантикапей. 

В края на ерата на пр. н. н. градът е въвлечен във войни, преврат, промени в икономическите модели, а в началото на III в. сл. н. н. е превзет вероятно от скитите. Към този период принадлежи находката от експедицията Фанагория през 2018 г. - крипта, която учените свързват със светилището на Афродита на същия полуостров Таман. Изследователите предполагат, че свещеници или представители на богато семейство са били погребани в криптата - в нея са открити много бижута и луксозни предмети.

Фанагория започна да сече монети в последния етап от автономния период от своята история. 2–4 – Фанагор, основателят на града, с шлем-пилос на фанагорийски монети. Кредит: А. А. Завойкин

През IV век Фанагория е напълно разрушена от хуните, дошли в Черноморския регион от степите на Северен Китай. Но Боспорското царство не престава да съществува след нашествието на хуните. Очевидно Фанагория е изиграла голяма роля в снабдяването на околните територии с вносни стоки: вино, зехтин, червено (керамично) и стъклени съдове. Най-вероятно всички стоки са влезли в града през Босфора, където от своя страна са пристигнали директно от Константинопол, където са били концентрирани стоки от различни региони на византийския свят.

Също тази година във Фанагория археолозите откриват амфора с монети - съкровище, датирано от 6 век сл.н.е. Ръководителят на експедицията Владимир Кузнецов предполага, че съкровището е заровено набързо - по време на атака от врагове или пожар.

До VII век градът се възстановя от век на варварски нашествия. Той е бил столица на Стара Велика България между 632 и 665 г. при хан Кубрат. Това предположение се основава на хрониката на Теофан Изповедник. Там градът се споменава при описанието на географската област, в която се намира Велика България, като се отбелязва, че е населен с евреи. Въпросът, доколко Фанагория е била столица на хан Кубрат в една епоха, когато понятието за народ е било доста условно.

Комплекс "Фанагория" - възстановка на прабългарско селище край Варна. Кредит: Wikimedia Commons

След това Фанагория става (поне номинално) под византийска зависимост. Пред това градът е де факто в хазарски ръце, под контрола вероятно  на хазарски тудун (управител на област), до поражението на Георги Цула през 1016 г. През 704 г. сваленият византийския император Юстиниан II се установява в Фанагория (тогава тя се ръководи от хазарския тудун Балгицин) с неговата съпруга Теодора, сестра на хазарския каган Бусир Главан, преди да се върне в Константинопол през България.  (тогава тя се ръководи от хазарския тудун Балгицин) с неговата съпруга Теодора, сестра на хазарския каган Бусир Главан, преди да се върне в Константинопол през България като ханТервел се съгласява да му помогне да си възвърне бащиния престол.

През 10-ти век градът изглежда е бил изправен пред нашествие, предполагаемо от русите. 

През късното средновековие градът Матрега е построен върху неговите руини - част от мрежа от генуезки владения по северното Черноморие. По-късно на мястото няма постоянно селище.

Източник: В Фанагории нашли дом с шулерскими принадлежностями, naked-science.ru

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !