Най-древният паразит е животно подобно на червей на 512 милиона години (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 04 юни 2020 в 10:18 5695 0

Кухите тръби, прикрепени към вкаменелости на древни животни, са признаци на най-ранните известни паразити. Кредит: Zhifei Zhang (Northwest University)

Стотици фосилизирани животни, привидно покрити с червеи, са най-старото твърдо доказателство за паразитизъм, датирано от 512 милиона години, когато сложните животни тепърва са се развивали.

"Ние документирахме най-стария случай на паразитизъм във фосилните записи", разказва Тимоти Топър (Timothy Topper) от Северозападния университет в Сиан, Китай. Откритието предполага, че първите паразити са възникнали по време на безпрецедентен еволюционен разцвет.

Джъфей Джан (Zhifei Zhang), също от Северозападния университет, е прекарал години в разкопки на кариера в провинция Юнан в Южен Китай, където скалите запазили екосистема от геоложкия период Камбрий от палеозойската ера. В тази епоха се наблюдава първите сложни животни като първите членестоноги, които включват насекомите, и бодлокожите - с морски звезди.

Екипът на Джан открива стотици фосилизирани брахиоподи (или раменоноги), мекотели с две черупки, наподобяващи миди, наречени Neobolus wulongqingensis. Мекото животно вътре в черупката има пипало, с което засмуква частици храна.

Много от брахиоподите имат прикрепени към тях елементи с форма на тръба: понякога един или два, но в други случаи повече от дузина. Това са вкаменени останки от твърди тръбички, които някога са обграждали животни. От тези животни няма запазени останки, но вероятно са били подобни на червеи.

Очевидно тези животни са живели с брахиоподите, но дали това е било сътрудничество или паразитизъм?

Ако подобните на червеи същества са паразити, брахиоподите, които са им били гостоприемници, би трябвало да са по-малко здрави от тези без тях.

„Извършихме цял куп измервания на размерите на черупките на брахиоподите“, разказва членът на екипа Люк Строц (Luke Strotz). „Тези, които не са имали тръби, са като цяло по-големи.“ Това предполага, че подобните на червеи същества са били паразити.

„Това изглежда, че са отношения между гостоприемник и паразит“, коментира Сяоя Ма (Xiaoya Ma) от Университета Юнан, Китай, който преди това е откривал доказателства за кембрийски паразитизъм. Тя казва, че огромният брой изследвани животни прави находката „много достоверна“.

Вкаменелост на раковината на брахиопода (Neobolus wulongqingensis).  Кредит: Zhifei Zhang (Northwest University)

„Освен това установихме, че ориентацията на тръбите изглежда е била последователна“, отбелязва Строц. „Подравняването на тръбата се изравнява с мястото, където брахиоподите приемат храната си.“ Това предполага, че подобните на червеи същества са били „клептопаразити“, които са открадвали храната на брахиоподите като са всмуквали от пипалата им.

Не е ясно дали съществата са едни от първите паразити по животните или има по-стари примери, които не са били фосилизирани.

Топър и Строц казват, че да се появят паразити точно през периода Камбрий е логично. Освен появата на много нови животински групи, през периода животните развиват нови поведения - от лов до заравяне.

Това може да се дължи на повишените нива на кислород, което увеличава скоростта на обмяната на веществата на животните и им позволява да изпробват нови начини за намиране на храна, коментира Строц.

Справка: Nature Communications, DOI: 10.1038 / s41467-020-16332-3

Източник: Oldest known parasite is a worm-like animal from 512 million years ago, New Scientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !