Най-големият вулкан на луната на Юпитер Йо ще избухне всеки момент

Астрономите са забелязали периодичността в активността на най-големия вулкан в Йо, Локи: очаква се още едно изригване преди края на септември 2019 г.

Ваня Милева Последна промяна на 18 септември 2019 в 14:47 8186 0

Вулканът Локи изригва на Йо през 1979 г., заснет от космическия кораб на НАСА Voyager 1. Кредит: NASA/JPL/USGS

Спътникът на Юпитер Йо се счита за най-вулканично активният обект в цялата Слънчева система. Най-големият вулкан тук е Локи, от който през следващите седмици, ако не и дни, може да очакваме още едно изригване.

Това съобщи астрофизикът от Института за планетарни науки Джули Ратбън (Julie Rathbun) на конференцията EPSC-DPS 2019 в Женева, Швейцария на обществото Europlanet.

Вулканите обикновено не действат по график, но  не такъв е случаят с Локи. Когато изригва, което обикновено прави редовно, той генерира 15 процента от общия топлинен разход на Йо. Толкова мощен е този вулкан, заобиколен от "езеро от лава" с диаметър около 250 километра, че дори с инфрачервените телескопи на Земята може да се наблюдават неговите избухвания, което го прави най-подробно проученият вулкан, който не е на Земята.

През последните 20 години астрономът Джули Ратбън от Института за планетарни науки в Аризона открива, че този вулкан изригва с зловеща закономерност. 

Локи периодично става по-ярък и по-горещ и това е свързано с изригвания на серниста лава. Такива периоди започват с ясно изразена честота, преди оценявана на веднъж на 540 дни, но новите проучвания на Ратбън показват друга периодичност: Локи се събужда приблизително на всеки 475 дни. Последните й изчисления предполагат, че Локи ще избухне в средата на септември. Преди това Ратбън предрече и това се оказа вярно, че Локи ще изригне през май 2018 г.

От 2013 г. Локи изригва на приблизително 475-дневни периоди. Кредит: Julie Rathbun

Според Ратбън Локи е предсказуем благодарение на огромния си обхват.

„Поради размерите на вулкана вероятно изригванията се управляват само от базова физика, така че значителните фактори, които засягат по-малките вулкани, вероятно не влияят толкова много Локи“, обяснява Ратбън в съобщението на Europlanet Society.

Изригването на Локи се наблюдава в инфрачервения спектър през август и септември 2013 г. с телескопа Gemini North в Хавай. Кредит: Katherine de Kleer / UC Berkeley / Gemini Observatory / AURA.

В кратка статия, публикувана за срещата EPSC-DPS, Ратбун отбеляза, че Локи „е лавово езеро, върху което като се охлади се втвърдява кора“, а „времето между изригванията е количеството време, необходимо да стане кората гравитационно нестабилна и следователно е свързано с порьозността на лавата".

Но тъй като Локи е променял графика си, Ратбън предупреди, че последната й прогноза не е на 100% сигурна.

"Вулканите са толкова трудни за прогнозиране, защото са много сложни", заяви тя. „Много неща влияят на вулканичните изригвания, включително скоростта на притока на магма, съставът на магмата - особено наличието на мехурчета в магмата, типът скала, в която се намира вулканът, състоянието на разрушаване на скалата и много други фактори".

Източник: The Biggest Volcano on Jupiter’s Molten Moon Io Is Likely to Erupt at Any Moment, Gizmodo

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !